Blågult bojkottar nya superarenan

Lars-Åke Lagrell: Råsunda ska fortsätta att vara nationalarena för svensk fotboll

1 av 3
Superstadion kostar 2,5 miljarder och ska ligga bredvid Globen.
FOTBOLL

Stockholms Stad bygger ett nytt superstadion för 2,5 miljarder kronor.

Men jättebygget, som blir en av Europas modernaste arenor, får nobben av fotbollslandslaget.

- Vi ska rusta upp Råsunda och vill att det ska fortsätta vara vår nationalarena, säger fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

I kväll tar idrottsnämnden ett beslut om att bygga en hypermodern arena i Stockholm. Socialdemokraterna och moderaterna har bildat en allians i frågan, vilket betyder att det finns en politisk majoritet för förslaget. Redan 2010 beräknas bygget stå färdigt.

- Eftersom socialdemokraterna och moderaterna är överens så blir det av. I morgon (läs i dag) tas ett beslut i idrottsnämnden och innan jul ska ett inriktingsbeslut vara taget. Projektering och liknande väntas ta 24 månader, och ett bygge ytterligare tre år, säger Py Börjesson, idrottsborgarråd i Stockholm.

Kostar 2,5 miljarder

Bygget väntas kosta omkring 2,5 miljarder. Med all sannolikhet kommer platsen att bli Globenområdet. Men superarenan är inte oproblematisk. Beslutet innebär att Stockholm Stad drar sig ut samarbetet med fotbollförbundet angående ombyggnationen av nationalarenan Råsunda i Solna. Det bygget beräknas kosta över en miljard, men finansieringen är i fara.

- Stockholms Stad har backat ur. Vi vet inte hur vi ska lösa finansieringen ännu. Vi ska tillsammans med Solna Stad se vad vi kan göra med området kring Råsunda och Solna centrum, för att göra bygget så attraktivt som möjligt. En ideal lösning hade varit en rejäl upprustning där vi får plats för 50000 sittande åskådare. Men klarar vi inte finansieringen ända fram kan vi stanna vi en bit på vägen, säger Lars Åke Lagrell.

Äger Råsunda

Fotbollförbundet äger Råsunda, och det ligger i deras intresse att det ska fortsätta vara nationalarenan för fotboll. Därför lär landslaget inte använda den nya superarenan.

- Vilken arena som är nationalarena bestämmer vi. Vi har tagit ett principbeslut på att rusta upp Råsunda och utgångspunkten är att det ska fortsätta vara nationalarenan för svensk fotboll. Men jag tycker ändå det här är ett bra beslut, allt som för arenafrågan framåt är viktigt, säger Lagrell.

Men det är inget som stör planerna för bygget.

- Vår plan är inte att bygga en ny nationalarena för fotboll. Det ska vara en nationalscen som är tillgänglig för alla och både rymmer sportevenemang och musik, säger Py Börjesson.

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM