ARENABLUFFEN

Inget bygge utan förbundets samtycke: "Det vore idiotiskt"

FOTBOLL

Sportbladet avslöjade att fotbollförbundet vägrar spela på skrytbygget vid Globen.

I går förkastade idrottsnämnden socialdemokraternas förslag.

- Att genomföra ett sånt här jättebygge utan förbundets samtycke vore idiotiskt, säger oppositionsborgarrådet Kristina Axén-Olin (m).

Kristina Axén-Olin.

Sportbladet kunde i går avslöja att Svenska Fotbollförbundet inte har några som helst planer på att låta landslaget spela någon annanstans än på nationalarenan Råsunda. Enligt idrottsnämndens ordförande Py Börjeson hindrade det inte Stockholms stad från att bygga en ny jättearena till en kostnad av 2,5 miljarder på Globenområdet.

Börjeson sa till Sportbladet att "det finns en politisk enighet för ett bygge på Globenområdet och att idrottsnämnden, och sedermera kommunfullmäktige, kommer att godkänna förslaget".

Det visade sig vara en bluff.

Förkastade förslaget

I går förkastade idrottsnämnden socialdemokraternas förslag.

- Underlaget var extremt dåligt. Det vi gjorde var att säga "gå och gör er hemläxa", säger Leif Kroon (kd), vice ordförande i idrottsnämnden.

Py Börjeson hävdade i går fortfarande att socialdemokraterna och moderaterna är överens, trots att moderaterna i går lämnade frågan utan eget ställningstagande och vill fortsätta utreda. Kristina Axen-Olin (m), säger att hon är överens med Py Börjeson, men bara till viss del.

"Behöver en arena"

- Stockholm behöver en stor arena, där tycker vi likadant. Att det inte kan finnas två jättearenor är också klart. Däremot utesluter jag inte att det blir Råsunda. Kommunallagen förbjuder klart och tydligt att vi inte får äga fastigheter i en annan kommun, och Råsunda ligger ju i Solna. Men jag håller alla dörrar öppna, och kan vi lösa så att till exempel landstinget kan gå in så är det ett alternativ. För mig är inte Globen nödvändigtvis bättre än Råsunda. Men vi måste sätta oss ner med förbund och klubbar, och hitta en lösning som passar alla. Vad det blir och hur många år det tar vet vi inte i nuläget, säger Kristina Axen-Olin.

Den 10:e november ska politikerna tillsammans med representanter för förbundet och stockholmsklubbarna träffas och diskutera frågan.

(A)rena kaoset

David Tanentsapf