Misstänkte klubbdirektören försatt på fri fot igen

Mats Persson släppt ur häktet i dag

FOTBOLL

Mats Persson har försatts på fri fot.

Efter förhör i eftermiddags beslutade åklagaren att släppa den misstänkte klubbdirektören.

– Han är väldigt bedrövad över att ha blivit inlåst i en cell därför att han har gjort sitt arbete på IFK Göteborg, säger advokat Per E Samuelsson till TT.

Foto: Aftonbladet/Arkiv
Släppt idag. IFK Göteborgs klubbdirektör släpptes ur häktet efter förhör idag.

Redan före eftermiddagens förhör var Per E Samuelsson övertygad om att Persson skulle försättas på fri fot.

– Vi är kritiska mot att åklagaren använder tvångsmedel på det här burdusa sättet. Han borde ha kunnat nöja sig med att skatteverket gjorde en förfrågan och bad om en berättelse hur det här hade gått till.

Persson är misstänkt för grovt skattebrott, och vice chefsåklågare Lars Lithner tolkar att utbetalningar av spelaren Stefan Selakovic så kallade sign on-bonus på drygt tre miljoner kronor med artistskatt, gjorts i strid med gällande bestämmelser.

Det påstådda syftet: Att spara flera miljoner kronor i arbetsgivaravgifter och löneskatter för IFK Göteborg.

Samtidigt kunde Sportbladet i dag avslöja att ekobrottsmyndigheten har hittat ett miljonbelopp, utanför det avtal som funnits, som ska ha gått till ett utländskt konto knutet till Selakovic.

Persson nekar till anklagelserna.

– Han är väldigt bedrövad över att ha blivit inlåst i en cell därför att han har gjort sitt arbete för IFK Göteborg. Det är så han ser det och efter att ha hört honom och hans berättelse så är jag böjd att hålla med honom. Det här är inte, såvitt jag kan överblicka nu, något annat än en bedömningsfråga. Det handlar inte om att någon försökt att fuska. Klubben har försökt att tillämpa en princip och en praxis som finns. De är övertygade om att de har gjort helt rätt. Har det blivit fel så har det skett i god tro, säger Per E Samuelsson till TT.

Enligt Lars Lithner kvarstår misstankarna även efter frisläppandet.

– Bevisningen i utredningen har stärkts på ett betydande sätt i och med de åtgärder vi har vidtagit. Vi har fått de uppgifter och det material vi ansågs oss behöva.

Enligt Per E Samuelsson är Mats Persson glad över frisläppandet.

– Han är givetvis lättad och glad att få slippa den press som det är att sitta på det där stället. Det här kommer naturligtvis fortsätta att utredas tills alla vet vad som har hänt. Men det dramatiska skedet är över nu och nu går det över i en lugnare fas.

Även IFK Göteborgs kassör Jan Nilsson förhördes under torsdagen.

– Vi har varit på förhör i dag. Jan Nilsson är fortsatt på fri fot. Det har inte hänt något dramatiskt, säger advokat Ander U Bergkvist till TT.

Anders Burström

ARTIKELN HANDLAR OM