– Dödligheten är mycket stor

Ralf kunde ha dött om han inte opererats i tid

FOTBOLL

Ralf Edström mår bättre nu.

Men om han inte hade opererats i tid hade infektionen sannolikt kostat honom livet.

- Dödligheten är mycket stor vid liknande tillstånd, säger thoraxkirurgen Mikael Runsiö vid Karolinska sjukhuset.

Foto: URBAN ANDERSSON
KVAR på sjukuset "Han sa att han var tvungen att lägga på eftersom han måste hinna på toaletten innan sporten började på tv. Så nog är han piggare alltid", berättar sonen Pierre Edström som talade med Ralf igår.

Fotbollshjälten och radioprofilen Ralf Edström är på bättringsvägen.

Han har fortfarande mycket ont och är påtagligt påverkad efter den åtta timmar långa operationen - men det värsta är över och han blir nu piggare för varje dag.

- Han får stora doser antibiotika och det har börjat ge verkan. Det känns som om vi kan börja andas ut, säger hans hustru Carina Edström, 42.

Det var i mitten av förra veckan som den forne landslagsspelaren började känna sig stel i nacke och bröst. Smärtorna tilltog snabbt och Ralf Edström tvingades åka akut till sjukhus.

- Så ont som jag haft önskar jag inte min värsta fiende, säger han till Aftonbladet.

Snitt i halsen

Först försökte läkarna operera infektionen genom ett så kallat strumasnitt i halsen. Det visade sig dock snart att infektionen spridit sig ner i brösthålan.

- De gick in via halsen och har lyft upp bröstkorgen och sågat, säger han.

På det sättet lyckades läkarna dränera varbölden. Samtidigt passade man på att tömma ena lungan på vatten.

Enligt uppgift till Aftonbladet var det stafylokocker som orsakade infektionen.

- Stafylokocker kan snabbt sprida sig via lymfkörtlarna och blodbanorna för att sedan fastna på olika ställen och bilda varansamlingar, säger Rolf Gustafson, infektionsläkare och docent på Karolinska Institutet i Solna.

Han berättar att den infektion som Ralf Edström kan ha drabbats av, mediastinit, är ett mycket allvarligt tillstånd som snabbt måste behandlas.

Kan spridas till hjärtat

- En sådan infektion kan sprida sig till andra organ, till exempel hjärtat. Om inte behandling sätts in riskerar man att bakterierna börjar knapra på hjärtklaffarna, säger han.

Också Mikael Runsiö, före detta verksamhetschef på thoraxkirurgiska kliniken, Karolinska sjukhuset i Solna, understryker allvaret med bakterieinfektioner i brösthålan.

- Det är ofta livsnödvändigt med operation. Annars är risken för dödsfall mycket stor, säger han.

Öppna operationer

Enligt honom är det vanligt att man försöker operera både via halsen och genom bröstkorgen.

- Man brukar gå in mellan revbenen på den sida som infektionen trycker mest mot. Det går att använda titthålsteknik men de flesta föredrar att göra öppna operationer, säger han.

Efter att varbölden dränerats på Ralf Edström kan antibiotikan nu göra sitt. Sonen Pierre Edström pratade med honom så sent som i går:

- Han sa att han var tvungen att lägga på eftersom han måste hinna gå på toaletten innan sporten började på tv. Så nog är han piggare alltid, säger han.

Ralf Edström räknar med att bli kvar på Sahlgrenska sjukhuset veckan ut.

Olle Castelius

ARTIKELN HANDLAR OM