Markus Rosenberg räddade oavgjort

Två chanser – två mål: Effektivt Blågult mot Sydkorea

FOTBOLL

SEOUL

Två målchanser – två mål.

Effektiviteten var det inget fel på i första VM-testet.

Men faktum är att Blågult kom undan med blotta förskräckelsen mot Sydkorea som i perioder spelade ut ett reservbetonat svenskt landslag.

Foto: BILDBYRÅN
Målskytt Markus Rosenberg klappas om av Fredrik Berglund efter 2-2-målet mot Sydkorea.

Det var kyligt i luften på Seoul World Cup Stadium, bara 10 grader, men en inspirerad hemmapublik gjorde sitt för att höja temperaturen. Varje gång bollen var i närheten av det svenska målet slog decibelmätaren på storbildskärmen över i rött.

Det gjorde den ofta.

Sydkorea hetast

Nytillträdde förbundskaptenen Dick Advocaats Sydkorea ville mest redan från början. Med en offensiv 3-4-3-uppställning växlade Sydkorea mellan långa spelvändningar och ett snabbt kortpassningsspel. Några siffror fanns inte att tillgå, men bollinnehavet måste varit förkrossande i Sydkoreas favör.

Ledningsmålet efter sju minuter var helt rättvist, även om det föranleddes av flera svaga svenska prestationer.

Forwarden Ahn Jung-Whan vann en luftduell mot en passiv Alexander Östlund och nickade ner till Seol Ki-Hyeon som la tillrätta och placerade bollen i Eddie Gustafssons vänstra hörn.

Skottet såg inte otagbart ut och Fredrik Risp var för sen för att hinna blockera i sekvensen innan.

Snabb replik

Men knappt hade den vilt jublande hemmapubliken satt sig förrän Johan Elmander spelade vägg med Niclas Alexandersson, kom fri med Lee Woon-Jae och tryckte in kvitteringen ur fritt läge. Total tystnad på Seoul World Cup Stadium.

Sydkorea fortsatte att äga matchen men Sveriges försvarsspel blev bättre; avslut tilläts bara utanför straffområdet.

Några gånger blev det farligt, ofta var upprinnelsen på Sveriges högerkant där Niclas Alexandersson och Alexander Östlund hade fullt upp med offensive Tottenham-vänsterbacken Lee Young Pyo och Manchester

United-anfallaren Park Chu-Young.

Sverige saknade fem ordinarie landslagsspelare och i första halvlek skapades egentligen ingenting förutom målet. Passningsspelet var undermåligt och Sydkorea vann tillbaka bollen innan Sverige hann etablera ett spel.

Överraskande kvittering

Andra halvlek började som den första; med ett sydkoreanskt mål. Kim Young-Chul nickade elegant in Park Ji-Sungs frispark, återigen var Fredrik Risp ett nummer för kort.

Sveriges kvittering kom lika överraskande som den var vacker. Ett blixtsnabbt mönsteranfall där bollen gick mellan Markus Rosenberg, Johan Elmander och Tobias Hysén innan Rosenberg fick tillbaka och kunde placera skottet utom räckhåll för Lee Woon-Jae.

Mot slutet av matchen hade Sydkorea flera bra chanser att avgöra men Sverige höll undan.

Starkt att klara oavgjort mot ett Sydkorea som kom med ett näst intill ordinarie lag och stjärnor som Park Ji-Sung (Manchester United), Lee Young-Pyo (Tottenham), Seol Ki-Hyeon (Wolverhampton) och Ahn Jung-Hwan (Metz).

Men det var med nöd och näppe Sverige fick oavgjort.

Robert Laul