”Jag balanserade på en slak lina”

Ralf Edström talar ut om infektionen som var nära att kosta honom livet

Foto: Thomas Johansson
107 stygn Dragkedjorna på Ralf Edströms överkropp är en brutal påminnelse på hur omfattande operationen var. ”En läkare fick till och med gå in under bröstmusklen med handen och skrapa bort var. Jag balanserade på slak lina”, säger Ralf Edström.
FOTBOLL

GÖTEBORG.

Dragkedjorna på överkroppen innehåller 107 stygn – och är en brutal påminnelse om var kirurgerna akut gick in i Ralf Edströms kropp.

I sista stund stoppade de infektionen som var nära att ta hans liv.

– Jag balanserade på slak lina, säger han till Sportbladet.

De gick in i Ralf Edströms bröstkorg en kväll i början av november. Bakom sig hade fotbollslegenden en dryg vecka av mycket svåra smärtor i bröst och nacke – utan att ha en susning om varför.

Läkarna hade befarat elakartad stafylokocker, hade satt dropp, men fick inga svar.

Läget förvärrades, timme för timme, viktiga värden försämrades.

Först när kirurgerna akut öppnat bröstkorgen såg de varför...

– Det fanns varhärdar överallt. En läkare fick till och med gå in under bröstmusklen med handen och skrapa bort var. Dom delar mellan revbenen som normalt är hårda var alldeles mjuka, där kunde de köra in fingrarna. Och så fanns det väldigt mycket var vid sköldkörteln, berättar Ralf.

– Sen hade jag tydligen vatten i ena lungan, också.

Läkare från thorax-kliniken och ortopeden tillkallades under operationen, som hjälp åt de ansvariga kirurgerna. Den märkliga infektionen hade slagit ut stora delar av höger sida, men även spridit sig åt vänster – mot hjärtat.

– Jag hade tur att läkarna inte gick in i bröstet senare, säger Ralf.

Du hade kunnat förlora livet om infektionen nått hjärtat?

– Jag tror det, jag tror det. Läkarna sa till (min fru) Carina att det kunde ha gått illa. Många gånger slutar tydligen sånt här med dödlig utgång.

Hur reagerade du själv när du senare vaknade upp och fick veta hur nära det var?

– Det for ju många tankar genom huvudet...

– Jag tänkte på mina barnbarn. Tänkte att ”fan, ska dom inte få en farfar när dom växer upp”. Jag var väl i chocktillstånd, precis som många runt omkring mig. Det var ju fruktansvärt.

Hur kändes det att första gången sätta sig upp i sängen, efter operationen?

– Jag satt upp redan dagen efter, med Benno (Magnusson) och Carina, och jag såg ju ut som en jävla julgran, med slangar som kom ut överallt, från både fötter och armar. Men jag sa att ”det är lugnt, det här grejar sig”.

– Även om jag var chockad så var jag så jäkla glad att jag hade fått hjälp. När jag satt där och det hängda slangar ur mig överallt så kändes det ändå som en lättnad. Doktorer och sjuksystrar hade gjort ett enormt lagarbete för mig.

Ralf blev kvar två veckor på Sahlgrenska sjukhuset. Nu har han varit hemma i villan i tio dagar.

”Mentalt är jag stark”

Odlingar från varhärden visade senare att infektionen hade sitt ursprung i stafylokocker från ett skrapsår som Ralf Edström fått på ena armbågen när han lämnat en pressläktare under fotbolls-EM, förra sommaren. Armbågen svullnade upp ett par dygn senare och portugisiska akutläkare punkterade en varböld som var ”stor som en fotboll”.

Men infektionen parkerade i kroppen.

– Den hade alltså legat latent i över ett år, innan den plötsligt for runt i kroppen. Varför är det ingen läkare som vet.

Hur mår du i dag?

– Mentalt är jag stark, men fysiskt är det ju jobbigt eftersom jag låg mer än tre veckor i en säng.

– Jag är så glad i dag, för jag var ute och gick 800 meter i går och det kändes jättebra. Jag går lite längre för varje dag. Men det gäller att inte gå för långt, jag måste ju orka hem, det vore inte så kul att ringa taxi och be att få åka hem från andra änden av gatan...

Vad funderar du på under promenaderna?

– Jag vill helst inte prata med någon, jag måste fokusera på att klara av promenaden.

Ralf Edström är sjukskriven året ut. Nu vila i hemmet, där det mest blir Sudoko, bokläsning och vila, och de där allt längre promenaderna.

Till våren lovar han att vara tillbaka som expertkommentator på Radiosporten.

På begäran från fotograf Johansson knäpper han sedan upp sin skjorta, för att visa de 107 stygnen. Det är en syn som berör, det akuta ingreppet har lämnat stora spår.

Ralf känner med fingertopparna över det längsta ärret, som löper hela vägen från naveln upp mot halsen.

– Jag har balanserat på slak lina. Rejält slak lina, säger han.

Sedan ler han.

Av tacksamhet.

Vann Guldbollen 1972 & 1974 – ligamästare i tre länder...