”Jag känner stor avsky”

UEFA-basen Lennart Johansson tar krafttag mot rasismen

Foto: Andreas Hillergren/Bildbyrån
Utlovar straff Uefas president Lennart Johansson är bedrövad över att historien aldrig slutar upprepa sig. Nu är det dags att agera. I Italien har utvecklingen gått åt fel håll, säger han.
FOTBOLL

Uefa-presidenten Lennart Johansson är beklämd över helgens rasistattacker i Fotbolls­europa.

Nu lovar han krafttag mot illdåden, med start under Uefas konferens mot rasism i februari som arrangeras tillsammans med EU.

– Jag känner stor avsky, säger Lennart Johansson till Sportbladet.

Inter-fansen gjorde apljud och vrålade ”satans neger” åt Messina-backen Zoro. I Utrecht skanderade hemmaklacken att ”judar ska gasas”. I Madrid hånade Atléticos supportrar Espanyols kamerunske målvakt Kameni. Tre allvarliga rasistdåd som alla inträffade under söndagens ligaspel.

Sportbladet har talat med Lennart Johansson, som är ledsen och bekymrad över utvecklingen.

– Jag känner stor avsky över det inträffade. Historien slutar aldrig att upprepa sig. Det är precis som med huligandåden. Det är lugnt en tid, sen blossar det upp med full kraft och man är tillbaka på ruta två, suckar han.

Lennart Johansson säger att händelserna kommer att utredas och bestraffas, men att Uefa inte kommer att nöja sig med det.

Allvarligt problem

– Naturligtvis kommer detta att utredas av de disciplinära organen på sedvanligt vis. Men det är viktigt att vi inte bara reagerar utan också agerar. Att vi jobbar aktivt och rationellt för att få bukt med det här allvarliga problemet.

Ett led i arbetet är samarbetet med organisationen Fare (Football Against Racism in Europe), och den stora antirasist-konferensen i Barcelona i februari, som arrangeras tillsammans med EU och Europeiska rådet.

Gått åt fel håll

– En sak är klar, vi blundar inte för det här. Samtidigt måste man förstå att situationen är väldigt komplex. Det här är i mångt och mycket en händelse i tiden. I Stockholm kan kvinnor inte gå ute ensamma på kvällen på grund av våldtäkter och rån. Det är mycket som är snett i världen, och fotbollen måste ta sitt ansvar. Jag tror att en viktig aspekt är att det goda exemplet smittar. Därför är det viktigt att vi inte bara straffar, det ska löna sig att sköta sig också.

Den engelska fotbollen är ett exempel på en verksamhet där rasismen effektivt sanerats bort.

Motgångar

– Det är inte perfekt i England, men det är en droppe jämfört med hur det var förut. I Italien har utvecklingen snarare gått åt fel håll, likaså i Östeuropa, säger Lennart Johansson.

Varför tror du att det är så?

– Arenafrågan är en viktig aspekt, att de har rustats upp och att det bara finns sittplatser. Men den moraliska upprustningen i England är nog minst lika viktig. Fansen har blivit vana vid spelare från de gamla kolonierna, och de har blivit en naturlig del av fotbollen.

– Jag tycker rent allmänt att det är finns en klar tendens i det här. När det går bra för laget accepterar supportrarna alla spelare, oavsett ursprung. Det är i motgång som man lägger skulden på dem som kommer utifrån.

En månad av rasistattacker

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM