Bank & Niva

FOTBOLL

1. Nyårsextra! Vilket nyårslöfte skulle du helst höra från någon i Serie A?

Bank:

Eftersom det orealistiska drömmandet står högt i kurs i den här spalten (vi gillar Spurs, till exempel) kan man kanske be om det här löftet från Berlusconi, Galliani och alla andra makthavare i hela den italienska fotbollen: ”Vi lovar att se till att det inte blir en enda tvångsnedflyttning, mutskandal, serieomläggning, läggmatch eller ett enda domstolsfall på hela 2006”. Och när jag ändå är inne på drömmar, vad sägs om den här: ”2006 ska ni kunna ni lita på oss”. Sagt av Massimo Moratti.

Niva

”Jag kommer sluta med att besvara 90 procent av alla frågor med orden: Hur ska jag förklara? Jag är professionell och jobbar hårt varje dag för att bli bättre” – Zlatan Ibrahimovic. Vad har vi mer? ”Jag kommer att jobba stenhårt för att säljas till mitt spirituella hem, Livorno” – Paolo Di Canio. Eller: ”Jag tänkte ta och spela lite fotboll i år” – Antonio Cassano. Kanske: ”Jag kommer att dra mig tillbaka med värdigheten i behåll och gör därför min sista säsong i Serie A” – Marcos Cafú. Och avslutningsvis: ”Jag lovar att sätta upp det där röda hornet i min backspegel igen och sedan sluta förklara min måltorka med vidskeplighet” – Luca Toni.

2. Nyårsextra igen! Vem blir vårens raket i Premier League?

Bank

Vad ska man tro om en kille som, precis när han ska skriva på för Sir Alex, säger att hans förebild heter ”Jaap Stam”? Vad ska man tycka om en lirare, vars agent slår fast att han ”kommer för att lösa Uniteds problem med mittbackarna”? Nemanja Vidic – klart man tror på honom. Jag har bara sett honom i en match (med Serbiens landslag), men då var han en perfekt kombination av kraft och stil. Ett betongblock med rappa fötter. Ruggigt ego och ledaregenskaper lär han ha också. Det blir fiasko eller succé. Jag litar på Vidic.

Niva

Jag hoppas på Theo Walcott. Underbarnet från Southampton sprang 100 meter på 11,7 redan som 14-åring, och ifall han släpps lös kommer tröga backar att skaka i skorna. Jag hoppas verkligen att Walcott inte lämnar regelbunden Championship-fotboll i The Saints för läktaren på Stamford Bridge, men jag tror ändå att det blivit dags för honom att ta steget upp. Tottenham påstås leda jakten på Walcott, och som Spurs-supporter bokar jag flygresan till White Hart Lane i samma minut som jag får besked om en eventuell övergång. 16-åringen är Englands mest spännande talang sedan Wayne Rooney.

3. Extra nyårsextra! Vem i La Primera förtjänar en magnumbutelj årgångschampagne för sin höstsäsong?

Bank

Han leder skytteligan, han krigar mot rasister, han bråkar med Madrid-fans, han utses till världens tredje bäste spelare och han har ett nästan lika stort – men jämnare – leende som lagkompisen med hästbettet. Samuel Eto’o. Höstens kille. Killen som sagt att han ”springer som en neger för att kunna leva som en vit” får Joseph Elanga att framstå som präktig, men han är en av de läckraste och klokaste spelare jag vet. Jag har till och med sett honom spela vänsterback och göra det alldeles lysande. Txin txin y bon any nou, Sam!

Niva

Jag kan bara inte säga Ronaldinho. Vi förväntas ändå erbjuda ett mervärde här i Bank&Niva, ge läsarna chansen att lära sig något de kanske inte visste. Alltså – butelj till Javier Aguirre. Inför säsongen utnämndes Osasuna till ”säsongens flopp” av en viss Simon Bank. Några månader senare kunde de i stället summera den bästa starten i sin 90-åriga historia. Javier Aguirre är mannen bakom verket. Hans hemlighet? ”Glöm bollen. Snittspelaren är bara i kontakt med den två minuter per match”.

4. Till sist, vad var det viktigaste vi missade 2005?

Bank

Om ni – mot förmodan – missade att följa västasiatiska mästerskapen så missade ni inte bara att Irans U23-landslag delade hotellkorridor med Bill Clinton. Ni missade också årets match: Oman–Syrien. Det gjorde å andra sidan Syrien också. Medan Oman väntade på Al-Gharaffas stadion, satt Syrien ett par mil därifrån på Al-Rayans stadion och undrade vad som hänt. Arrangörerna skyllde allt på busschauffören, omspelet ställdes in. Även en inställd landskamp är en landskamp, som Ulf Lundell skulle sagt. Han är ju, förresten, intresserad av 23-åringar han också.

Niva

Ett politikermöte i Lepizig häromsistens. Europas idrottsministrar satte sig ner för att diskutera fotbollen, dess nu och dess framtid. Normalt inget att svämma över för, men det är till exempel till följd av detta som den brittiske ministern Richard Caborn börjat dundra om lönetak och om att ”återställa fotbollens själ och integritet”. Det är sedan mötet som Lars-Christer Olsson verkligen fått gehör för sitt förnuftiga visionsdokument, det som handlar om resursfördelning och supporterstyrda klubbar. Politiker är politiker och ord är ord – men jag börjar få tillbaka tron på att beslutsfattarna faktiskt vill samma saker som jag med fotbollen. Bara G14 kvar då.