Fotbollssverige: Stoppa matchen

Tina Nordlund: "Att inte spela skulle vara en bra markering"

1 av 4 | Foto: Foto: URBAN ANDERSSON, JEOEY ABRAITYTE
FOTBOLL

RIYADH/STOCKHOLM. Förre förbundskaptenen Tommy Svensson tycker att Sverige bör överväga att ställa in matchen mot Saudiarabien.

- Sådant här hör ju inte hemma i vår tid, säger Svensson.

Kvinnor är inte tillåtna i publiken när Sverige spelar träningslandskamp mot Saudiarabien imorgon.

Anledningen är att matchen flyttats från Kung Fahd-stadion till betydligt mindre Prins Faisal-stadion. Därmed blir det för svårt att separera kvinnorna från männen - och kvinnorna får stanna hemma.

"Visste inte"

- Vi visste inte vilka konsekvenser ändringen av matcharena skulle få. Det känns tråkigt men inte mycket vi kan göra, säger pressansvarige Mats Engqvist.

Sverige bör nu överväga att ställa in landskampen. Det tycker före detta förbundskaptenen Tommy Svensson.

- Sådant här hör ju inte hemma i vår tid. Man borde satt press på dem och kanske inte spelat, säger Svensson.

"Ett bra tillfälle"

Damfotbollsprofilen Tina Nordlund håller med.

- Att inte spela skulle kunna vara en bra markering när man ju vill jobba mycket mot sådant här. Det här hade varit ett bra tillfälle att markera, säger hon.

Enligt förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell är det inte aktuellt att ställa in matchen.

- Nej, vår gräns går då ett land utsätts för FN-sanktioner. Men det finns mycket vi reagerar på och det här i med kvinnorna i Saudiarabien är en sak jag reagerar på.

"Tycker tvärtom"

Var det fel att välja Saudiarabien som motståndare?

- Nej, jag tycker precis tvärtom. När vi möter en motståndare som har annorlunda uppfattning i olika frågor är det en möjlighet för oss att propagera för en förändring. Jag tycker att man ska tillåta kvinnor både att gå på fotboll och att spela fotboll. Jag tror att samhället mår bättre av det, säger Lagrell.

Lars-Åke Lagrell anländer under dagen till Riyadh där landslaget varit på plats sedan några dagar. Assisterande förbundskapten Roland Andersson valde att inte "propagera för en förändring" när frågan aktualiserades i går.

Fortsättning följer"

Robert Laul, Jill Wegerup