Svenska kvinnor tillåts på landskampen i Riyad

FOTBOLL

Riyad (TT:s utsände)

Svenska kvinnor släpps in på onsdagens fotbollslandskamp i Riyad.

Det saudiska fotbollsförbundet backade på tisdagen.

– Riktigt varför vet jag inte, säger Christer Nilsson, minister på Svenska ambassaden.

För saudiska kvinnor är arenan fortfarande förbjudet område.

Nilsson, biträdande head of mission på ambassaden, fick beskedet av det saudiska fotbollsförbundets generalsekreterare Faisal al Abdul i samband med att svenska landslaget tränade på matcharenan Prins Faisal-stadion.

– Det var så här vi hade tänkt oss från början, naturligtvis. Men vi har inte hört att det gäller några andra än kvinnor från den svenska kolonin och det är det som intresserar oss. Nu får vi se hur många det är som är intresserade av att komma. Jag har förstått tidigare att det är en del och det är klart att de blev besvikna när vi fick beskedet för några dagar sedan att det inte gick.

Stor uppmärksamhet

En trolig anledning till den saudiska kompromissen att släppa in kvinnorna från den svenska kolonin i Riyad, är att förbudet mot kvinnlig publik fått stor massmedial uppmärksamhet i Sverige och väckt omedelbara politiska reaktioner.

– De är nog medvetna om vad som skrivits och sagts, det tror jag. Å andra sidan vet jag inte om det är skälet. De har varit med om detta förr och att det uppmärksammats i utländska medier. Om det föranlett dem att ändra på reglerna den här gånger har jag inte diskuterat med dem, säger Christer Nilsson.

Hur många svenska kvinnor och flickor rör det sig om som kan tänkas gå landskampen?

– Vi vet inte exakt hur många som vill komma. Här i Riyad kan det röra sig om kanske hundratalet kvinnor. Vi har skickat ut ett meddelande till den svenska kolonin att kvinnorna i den gruppen får se matchen och nu väntar vi på att de ska anmäla sig, säger Nilsson.

Ingen påverkan

Påverkar det här relationerna mellan Sverige och Saudiarabien?

– Det tror jag inte.

Vilka förhållningsregler gäller för kvinnorna som går på matchen?

– Inte annat än vad de väl känner till sedan tidigare: att de klär sig traditionellt. Det gäller i princip överallt utom i hemmet.

Kan de sitta vid sina män eller måste de sitta åtskilda?

– De kan sitta vid sina män. Det finns alltid en uppdelning, i familjer eller män som sitter för sig själva utan sina familjemedlemmar. Det går igen överallt, på restauranger, till exempel om man går in på Ikea och vill äta lunch. Då finns det en avdelning för familjerna och en för männen, säger Nilsson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM