”Jag står för det jag sagt”

Assisterande förbunds- kaptenen Roland Andersson ångrar inte sina uttalanden

FOTBOLL

Den saudiska regimen viker sig och släpper in kvinnor på landskampen.

Men Roland Andersson tar inte tillbaka ett ord.

– Det jag sade står jag för, säger landslagets assisterande förbundskapten.

Foto: BILDbyrån
Roland Andersson.

Det som först var ett bestämt nej blev till ett nja och sedan till ja.

Kvinnor släpps in Prins Faisal-stadion i onsdagskvällens fotbollslandskamp mellan Saudiarabien och Sverige. Oavsett nationalitet. Inte blott de med svenskt pass, som kompromissen hette i den halva pudel det saudiska fotbollsförbundet gjorde runt lunchtid på tisdagen.

En svängde saudierna hit, än svängde de dit, men frågan är om det inte var Roland Andersson som svängde ned i diket.

Det här sade han på måndagskvällen – när det kvinnliga besöksförbudet på Prins Faisal-stadion fortfarande var hundraprocentigt:

”Om kvinnorna vill se på fotboll kan dom göra det på tv.”

”Svenskar kan inte bara komma hit och sätta en svensk stämpel och säga att det är vi som har rätt och dom som har fel. Så enkel är inte världen.”

”Jätteklokt.” (Om förbundets val att spela i Saudiarabien).

”Man pratar om att det är avrättningar här. Det är det i Sverige också där folk blir skjutna på öppen gata.”

”Vad ska jag göra åt det? Pensionärer får inte komma in på vissa ställen i Sverige, jag får inte gå in på vissa krogar heller. Jag är 55+ och kommer inte in på vissa ställen i Sverige.”

Ramaskri hemma i Sverige

Åsikter som väckte ett ramaskri bland kvinnoorganisationer, delar av den svenska politikerkåren, hos en hel del idrotts- och fotbollsfolk och som väckte krav på att landslaget skulle dra sig ur landskampen. Många krävde även att Roland Andersson skulle be om ursäkt.

Det gjorde han inte.

Han stod på sig.

Så här sade han innan beslutet kom att öppna arenan för alla kvinnor:

– Saudiarabien är ett land som vi har diplomatiska förbindelser och handelsutbyte med och som är med i Fifa och vi är här för att spela en landskamp. Vi respekterar de regler och det levnadssätt de har här. Det är inte mycket vi kan göra något åt, säger Andersson.

Du tycker inte att du var för hård i dina uttalanden?

– Jag var inte hård. Det är de förutsättningar som gäller. Jag kan också ha åsikter om vad som är rätt och fel i vår del av världen och i denna del av världen, men nu är vi här för att spela en landskamp och får acceptera att det är som det är. Det var vad jag sade och det står jag för.

”Väldigt positivt”

– Normalt sett får kvinnor se fotboll här. Jag har haft min fru med mig på de flesta matcher när jag jobbat i den här delen av världen. Nu har de bestämt att utifrån deras normer och levnadssätt fungerar det inte på den här stadion – och vad kan vi göra åt det?

Vad tycker du om att det finns politiker i Sverige som vill ställa in matchen?

– Jag har inga synpunkter på det. Det är andras åsikter, det har jag ingen anledning att kommentera, säger Roland Andersson.

När TT vill ha en kommentar av Andersson på tisdagskvällen hävdade landslagets sekreterare och pressansvarige Mats Engqvist:

– Vi måste få lov att koncentrera oss på landskampen vi är här för att spela. Självklart är det väldigt positivt... vi är glada att beslutet tagits att kvinnor får gå på matchen, men i övrigt låter vi andra ha synpunkter på det som hänt.

TT