Besked i kväll: Kvinnor släpps in på landskampen

Svenska ambasaden: Landskampen är öppen för alla

FOTBOLL

I kväll kom nya bud i den infekterade frågan gällande kvinnoförbud i samband med träningslandskampen i Riyadh.

– Fotbollsarenan där landskampen ska spelas är öppen för alla som vill se matchen, och detta gäller även saudiska kvinnor, säger Christer Nilsson, minister vid svenska ambassaden, till Svenska fotbollförbundets hemsida.

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell vet inte exakt vad som ligger bakom beslutet att nu tillåta även saudiska kvinnor att se matchen från läktarplats.

– Som jag har uppfattat det finns inget generellt förbud för kvinnor att gå på fotboll, men på den här anläggningen hade man sagt att det inte skulle vara några kvinnor. De skäl som jag har hört, jag vet inte om de stämmer, var att det fanns problem med toaletter och liknande, säger Lagrell till TT.

– När det har blivit uppmärksamhet på det så har de vikit på den punkten, så mer allvarlig än så var väl inte principen för dem. Men det är klart att de har en annan kvinnosyn än vi, det är bara att konstatera och medge.

Bör man från Fotbollsförbundet ta en tydligare ställning mot den kvinnosynen?

– Det bör vi väl alla. Jag är talesman för förbundet, och om du frågar mig om vi tar ställning mot det här sättet att utestänga kvinnor så är svaret ja, det gör vi. Vi arbetar mycket hårt för damfotboll och flickfotboll, det är självklart för oss. Samtidigt måste jag medge att vår möjlighet till påtryckning inte är så himla bra.

Vad finns det för möjlighet att ta ställning genom annat än ord?

– Om vi i ett tidigare skede hade vetat att kvinnor inte skulle tillåtas på läktarna i ett visst land hade vi inte åkt dit och spelat om vi inte måste. Och med ”måste” menar jag tävlingsmatcher. Men eftersom vi inte hade uppfattningen att det fanns ett sånt förbud så fanns det ingen anledning att avstå från att åka dit.

Sportbladet - TT