Stark debut av Kalle Svensson

”Det kan bli något riktigt bra”

FOTBOLL

En Svensson fixade poängen.

En annan kanske tog ett kliv närmare VM-truppen – redan i debuten.

– Det kan bli något riktigt bra med tiden, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

Karl Svensson, 21 år om två månader, har varit ett av svensk fotbolls största backlöften i många år och är given i IFK Göteborgs mittförsvar.

Nu tog han ett nytt kliv.

1–1-matchen mot Saudiarabien på Prins Faisal-stadion – det kan ha varit startpunkten på en blågul karriär som blir lång och framgångsrik.

Stora ord av Lasse

För det är sällan Lagerbäck säger så här om en av sina fotbollsspelare redan efter de allra första 90 minuterna i landslagsdressen:

– En riktigt bra innerbackstyp. Han är lång och välväxt, har bra tillslag på bollen, jobbar bra med fötterna, en bra huvudspelare och har ett hyfsat bra passningsspel. Och så är han klok.

Hans insats?

– Mycket positiv, i första halvlek var han riktigt bra. Jag kan inte minnas att han gjorde ett enda misstag då, säger Lagerbäck.

Det gick att se ett. En gång blev han frånsprungen av Yasser Saeed Al Qhatani – men det var mest Anders Svenssons fel eftersom den svenske målskytten bommade sin markering på mitten. Och Al Qhatani fick inte riktigt ordning på skottet, så ingen skada skedd.

Anders om Karl efter matchen:

– Kalle var oerhört duktig och gjorde en bra match. Han har varit bra på träningarna och i Göteborg. Han fick låna ett knäskydd av mig när han gick skadad, så det var nog därför han kom tillbaka så bra...

Karl sträckte på sig efter matchen. Det kunde han göra.

– Det kändes ganska bra, inga konstigheter. Men det är också jädrigt skönt att ha en så pass rutinerad spelare som Teddy Lucic bredvid sig.

Svensson var lugn, spelade säkert och kom sällan i trångmål. Fast fullt ut belåten var han inte. Saudiarabiens kvittering grämde.

– Vi tappade bollen på mittplanen därför att vi inte hade någon press på dom. Ett väggspel och mål... de ska inte få spela sig igenom så lätt, säger han.

Med i kampen om VM-plats

Med tanke på att mittbackar nu närmast är en svensk bristvara är Karl Svensson ett namn som måste nämnas i kampen om platserna i VM-truppen.

Fast det tonar han själv ned rejält.

– Jag har åkt hit för att försöka göra mitt absolut bästa, sedan får vi se vad det leder till.

Lars Lagerbäck:

– VM? Det är svårt att säga med den konkurrenssituation vi har. Han har gjort sin första landskamp och vi får se hur det flyter på för honom i Göteborg.

VM-slutspelet kommer kanske något år för tidigt för talangen som fostrades i Jönköping Södra. Men framtiden är hans.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM