Här är mannen som skakade Sverige

Fick riksdagen att diskutera bojkott av fotbollsmatch

FOTBOLL

RIYADH

Här är mannen som släppte nyheten som skakade om Svenska Fotbollförbundet.

Rektorn, reseplaneraren och vikarierande presschefen Mats Engqvist från Hässleholm.

– När jag kände er reaktion förstod jag att det här skulle bli stort, säger han.

Foto: Bildbyrån
Mats Engqvist var den som släppte nyheten att saudiska kvinnor inte fick se landskampen mellan Saudiarabien och Sverige.

Nyheten om att kvinnor var utestängda från Sveriges landskamp mot Saudiarabien kom ut i måndagskväll genom Tidningarnas Telegrambyrå (TT).

Under tisdagsmorgonen – då kvällstidningarnas upplagor kom – växte debatten till en omfattning det Svenska Fotbollförbundet sällan varit indragna i tidigare.

Till och med i riksdagen diskuterades vad förbundet borde göra.

Förbundet och svenska ambassaden i Riyadh var ett tag så pressade att man till slut blev tvungna att mer eller mindre bluffa sig ur kritikstormen.

En kupp som lyckades bra, kritiken har tystnat, även om efterspelet fortfarande står skrivet i stjärnorna.

Men hur kom nyheten egentligen ut?

Den släpptes till medierna på plats av förbundets vikarierande presschef Mats Engqvist. Engqvist arbetar vanligtvis som rektor men hjälper förbundet på konsultbasis med att planera resor och boende under turneringar och läger. Titeln är landslagssekreterare men under pågående mellanöstern-turnén vikarierar han som pressansvarig.

Efter landslagets träning på måndagskvällen informerade Engqvist Sportbladet om att kvinnor var portade från matchen.

– Du ställde en fråga till mig och jag pratade allmänt om situationen här och gav ett exempel på de problem som finns. Jag hade ingen tanke på vad det skulle leda till, det är inte vår mission att tala om sådana saker. Det är ju ambassaden som borde gjort det, säger Mats Engqvist.

Effekten blev att svenska kvinnor senare tilläts att gå. Var det avsikten?

– Det hade varit gott att kunna säga det, men så var det inte. Du ställde en fråga och i det sammanhanget sa jag att kvinnor inte får gå på fotboll.

Anade du att det skulle få så stor uppmärksamhet?

– (tystnad) Jaaa? när jag kände er reaktion.

– Men jag tänkte mer på att det finns ju så enormt mycket saker som jag kan tycka är fel i det här landet. Saker som är mycket större. Det förvånade mig lite att just kvinnor på fotboll blev den stora frågan. Det känns ju värre att kvinnorna inte har rösträtt.

Efter att Roland Andersson uttalat sig växte nyheten, och kritiken mot framför allt Roland blev stor.

Enligt Mats Engqvist har det inte framförts någon intern förbundskritik mot honom för att han släppte informationen.

– Nej, absolut inte. Så skulle det kanske kunnat bli, men det har det inte, säger Engqvist som inte anser att han gjort något fel.

– Hade fotbollförbundet haft ett lik i lasten och jag sprungit runt och sagt något, då hade jag gjort fel. Men här belyste jag ett fenomen som finns i ett annat land som knappast Svenska Fotbollförbundet kan stå till ansvars för.

Ångrar du något?

– Nä, det finns ingen anledning att beklaga sig, även om det naturligtvis blivit jobbigt för oss, säger Mats Engqvist.

Robert Laul