”Jag sympatiserar med honom till hundra procent”

Lagerbäcks stödjer Rolands bojkott

Foto: Scanpix
Lars Lagerbäck.
FOTBOLL

Abu Dhabi (TT:s utsände)

Fotbollslandslagets assisterande förbundskapten Roland Andersson bojkottar svenska medier.

”Känns för tillfället, med betoning på för tillfället, inte inspirerande att träffa människor som medvetet via lösryckta citat, tagna ur sitt sammanhang, fått mig att framstå som en aningslös idiot inför hela svenska folket”.

– Han vill inte prata med er just nu och jag kan bara säga att jag sympatiserar med honom till hundra procent. Sådan är situationen just nu, säger Lagerbäck.

Hur sympatiserar du med honom, med tanke på vad som skrivits eller hans beslut att inte prata med massmedier?

– Jag måste fundera lite grann på det.

Ta den tid du behöver...

– Nej, jag vill inte ge mig in i en diskussion om det. Utan utifrån de rapporter som vi har fått, kan jag bara säga att jag sympatiserar med hans beslut.

Allt finns på band

Utsända medarbetare från TT, Aftonbladet och Expressen återgav i måndags kväll, inför landskampen mot Saudiarabien i onsdags, Anderssons syn på sakfrågan just då att inga kvinnor överhuvudtaget skulle släppas in på Prins Faisal-stadion i Riyad.

TT rapporterade omgående i måndags kväll majoriteten av de svar rörande kvinnofrågor och förhållanden i Saudiarabien som Andersson gav i intervjun.

Hela intervjun spelades in på band.

I tisdags publicerade såväl Aftonbladet som Expressen i princip hela intervjun med Andersson, ord för ord. Även dessa intervjuer finns på band.

Samma dag fick Andersson tillfälle att bemöta den kritik från Sverige som hans uttalanden lett till. Den saudiska ”kvinnoaffären” fick svenska politiska dimensioner och utvecklade sig till en av de värsta stormar Svenska fotbollsförbundet varit inblandad i.

Roland Andersson svarade:

– Jag var inte hård. Det är de förutsättningar som gäller. Jag kan också ha åsikter om vad som är rätt och fel i vår del av världen och i denna del av världen, men nu är vi här för att spela en landskamp och får acceptera att det är som det är. Det var vad jag sade och det står jag för.

Förtydligade sig senare

Någon timme efter Lagerbäcks uppläsning förtydligade Mats Engqvist, landslagets tillfällige presschef, Roland Anderssons ståndpunkt.

– Han ifrågasätter inte att TT, Aftonbladet och Expressen citerat honom korrekt. Han känner sig kränkt av att lösryckta citat används för att förlöjliga honom. Han reagerar bland annat mot att en tidning publicerat en bild av hans huvud placerat på en groda med ett lösryckt citat i en pratbubbla.

Förhållandet mellan fotbollslandslaget och svenska medier har blivit allt mer ansträngt på senare år. I takt med det ökade intresset för fotboll i allmänhet och landslaget i synnerhet har det mediala trycket öket. Samtidigt har tillgängligheten till spelare och ledare minskat.

Henrik Skiöld/TT