”Dummaste de kan göra”

Medierådgivare kritisk till kaptenernas utspel

FOTBOLL

Roland Andersson känner sig illa behandlad och bojkottar svenska medier.

Fotbollförbundet och Lars Lagerbäck ställer sig bakom honom.

– Det här är det dummaste de kan göra, säger medierådgivaren Mats Olsson.

Fotbollslandslagets före detta pressansvarige, Mats ”Mulle” Olsson, tycker att Andersson, Lagerbäck och Fotbollförbundet hanterar stormen kring Andersson och hans uttalanden helt fel.

– De blåser liv i en avklarad grej. Nu flyttas fokus från det de vill prata om, nämligen fotboll, till det de inte vill prata om, säger Olsson.

En nidteckning där Andersson sitter på en groda och ”lösryckta citat, tagna ur sitt sammanhang” är det som främst har fått den assisterande förbundskaptenen att vända medierna ryggen.

– Jag kan förstå att han blir irriterad över en nidteckning, men det är helt fel att starta en bojkott. Du kan inte som förbundskapten välja bort media, säger Olsson.

”Säg att du är ledsen”

Istället tycker han att Andersson ska förklara sig.

– Han ska säga att han är ledsen, att han är för jämlikhet och att det har blivit ett olyckligt missförstånd. Att påstå att han är felciterad, eller att citaten är lösryckta, är mycket ogenomtänkt.

Är ledningen dåligt medietränade?

– Ingen i landslagsledningen har egentligen jobbat med media, men jag tror aldrig att det här hade hänt om landslagets ordinarie presschef Jonas Nystedt varit med på resan, säger Olsson.

I takt med att intresset för landslaget och dess spelare har ökat har förhållandet med media blivit allt mer ansträngt.

”Blev fel på Island”

Under VM-kvalet på Island 2004 stängdes Sportbladet och SVT ute från en presskonferens. Restriktionerna runt spelarna har ökat och ledare och spelar anser sig inte alltid behöva prata med media.

Är det här rätt?

– Nej, på Island blev det fel. Mycket beroende på att spelarna inte är vana vid att vara så hårt bevakade i sina proffsklubbar. Där hålls media snarare undan och då blir det en svår balansgång för förbundet när de kommer hem.

Men Mats Olsson kan ändå förstå de restriktioner som förbundet börjat använda sig av.

– De har valt det sättet. Men en bojkott är aldrig bra, det bara tar kraft. Den här gången är det dessutom inte media som har gjort fel.

AnnaMaria Jansson