Titta, han snackar...

Roland Andersson: Jag har framstått som en aningslös jubelidiot

Foto: BILDBYRÅN
talar ut Svenska landslagets assisterande förbundskapten bröt i dag tystnaden med svensk media.
FOTBOLL

Roland Andersson pratar igen.

Och konstaterar:

– Om det uppfattats som att jag tycker att kvinnor kan se fotboll på tv, ber jag om ursäkt. Det var en olycklig formulering och jag står definitivt inte för den kvinnosynen.

Fotbollslandslagets assisterande förbundskapten hävde på söndagen på eget initiativ sin dygnslånga mediabojkott.

Han talade ut om sin syn på de starka reaktioner några av hans uttalanden skapade i Sverige inför landskampen mot Saudiarabien i onsdags.

Han påpekade flera gånger att han absolut inte anser att kvinnor kan hålla sig till tv-tittande om de är intresserade av fotboll.

– Det sätts en stämpel på mig att jag tycker att kvinnor ska se fotboll på tv. Alla som känner mig vet att det är befängt att jag skulle ha den åsikten. Jag är fullständigt emot all form av diskriminering.

Förbannad över övertramp

– Jag har inte läst några tidningar på åtta-tio dagar och jag har inget internet och jag har inte hört bandinspelningen av intervjun med mig, men när jag förstod vidden av hur det här hade behandlats hemma och den debatt det hade förorsakat med mina uttalanden, blev jag arg, förbannad och kränkt.

– Det jag reagerar på är att jag framstått som en aningslös jubelidiot och det var därför jag inte ville prata med media.

– Jag tyckte det gick över gränsen när journalister hemma ringde upp min familj mitt i natten och min 76-åriga mor också blev inblandat i den här situationen. Av den anledningen kändes det inte bra (att prata). Då hade jag sagt saker i affekt.

Av utrymmesskäl kan inte alla frågor och svar från presskonferensen återges. Här följer ett urval.

Finns det något annat av de uttalanden du gjorde som i efterhand kan kännas lite fel?

– Nej, jag tar inte tillbaka något. Det jag har sagt var en faktabeskrivning av Saudiarabien. Rent faktamässigt tar jag inte tillbaka något. Det kanske var några jämförelser som inte var relevanta och det kanske fanns någon formulering som var olycklig, men jag står för det jag sagt.

Har du någon förståelse för att några av dina uttalanden kritiseras hemma. Du jämförde också avrättningar i Saudiarabien med att ”folk skjuts på öppen gata i Sverige”?

– Har jag sagt det?

Det finns på band...

– Eftersom folk har reagerat så har man reagerat. Sagt är sagt.

Förstår reaktionerna

Kan du förstå att det finns kvinnoorganisationer och politiker som reagerar?

– Jo, det kan jag förstå, men då måste vi ta upp i sammanhanget att vi har diplomatiska relationer med Saudiarabien, inga RF-sanktioner, jättestora svenska företag som har personal stationerade i Saudiarabien och vi har ambassad.

Dagen efter dina uttalanden fick du chansen att förtydliga dig. Varför valde du inte att göra det då?

– Det är inte mitt jobb att ta en stor politisk diskussion. Det vill jag överlämna till regering och riksdag, att ta de beslut som gäller. Jag står inte på torget i Riyad och skriker vad jag tycker om regimen.

Tycker du att de politiker i Sverige som reagerat på dina uttalanden hycklar?

– Jag har förstått att det varit uppe på hög nivå...Har det varit något gott med det här är det att det tagits upp på en hög nivå. Har våra högsta politiker sagt att det är hemskt att vi spelar fotboll mot Saudiarabien, förväntar man sig att det måste komma ett politiskt beslut att vi tar hem våra företag...

Mår ganska bra

Vad tycker du om att du får dina åsikter recenserade av politiker?

– När det blivit så här hett stoff, så kan det kanske bringa till något gott...att det kan leda till någon större debatt om hur man ska agera mot länder som har den här kvinnosynen och det sättet att leva. Kan det föras upp till en nivå...att ansvariga som Laila Freivalds tar tag i detta ordentligt och verkligen gör vad man tycker är rätt och riktigt.

– Det ska bli intressant att se vad som blir följden av detta.

Hur mår du?

– Jag mår väl efter omständigheterna ganska bra. Jag har inte förstått hur stort det här varit hemma, men jag har inte mått bra av att framställas som en aningslös jubelidiot. Men jag tror inte att jag kommer att förändras. Jag kommer att fortsätta att ha en ärlig och uppriktig relation till media.

Henrik Skiöld/TT