Världens fotboll

Frank & Bank

FOTBOLL

Modern fotboll är lika mycket industri som sport, lika mycket börs som boll. En enda svensk tidning tar den aspekten på allvar.

Varje XL-måndag presenterar Sportbladets Simon Bank och Frank Östergren senaste nytt från fotbollsvärldens finanser i den här spalten.ENGLAND

England

Sheffields stadsfullmäktige sa nej till Sheiffield Wednesdays planer på att sälja träningsanläggningen Middlewood Road. Klubben är svårt skuldtyngd och de 150 miljoner som Bloor Homes var beredda att betala skulle definitivt sanerat ekonomin. Bloor Homes planer på att bygga 250 bostäder på marken fick dock nej. Byggande skulle både strida mot fastställda grönområdesplaner och förändra infrastrukturen vad gäller handel och kommunikationer på ett negativt sätt.

England

60 miljoner kronor. Så mycket fick fotbollsagenter för sina insatser under juli till och med december 2005 de engelska klubbarna i de fyra divisionerna under Premier League.

Siffran finns i en nyligen publicerad rapport från Football League.

21 klubbar betalade inte några agentpengar, men av dessa återfinns bara en i högsta divisionen The Championship. Det var Crewe Alexandra.

Lord Mawhinney, ordförande i Football League säger till Soccer Investor att publiceringen av siffrorna är en del av debatten om agenternas vara eller inte vara.

Styrelsen för Football League håller just nu på med att arbeta fram ett förslag som ska förbjuda agenter att i en affär representera båda spelare och klubb.

PERU

Peruanska spelarunionen hotar med att säsongen 2006 kan ställas in. Anledningen är obetalad spelarlöner. Spelarnas fackordförande Francesco Manassero säger att "om inte lönerna betalas ut kommer inte en enda match att spelas". Klubbarna Sport Boys, Melgar, Cienciano och Universiatro pekas ut som de största syndarna.

CHILE

Adjö till Temuco och Deportes Concepcion. Det säger ANFP, det chilenska förbundets disciplinära kommitté. Anledningen är den numera så välkända, usla affären. De två klubbarna tvångsnedflyttas från första divisionen.

Temucos president Mario Jorquera spelar ut hela det chockerande registret och anser att klubbens erbjudande om att betala av skulderna på 400 miljonerna negligerats av förbundet.

ANFP håller dock fast vid den hårda linjen. Den 13 juli förra året beslutade förbundet att de klubbar som inte var skuldfria vid årsskiftet skulle flyttas ner.

AFRIKA

Sepp Blatter vill ha ytterligare en VM-slutspelsplats för Afrika. Utspelet gjordes på det afrikanska förbundets, CAF, kongress i Kairo.

Fifa-presidentens kritiker var snabba med att påpeka att Sepp Blatter är beroende av afrikanernas stöd för att sitta kvar. Sepp Blatter själv motiverar förslaget med de stora framgångar de afrikanska nationerna haft på senare år.

I Tyskland kommer fem afrikanska länder att delta i VM. Det är ännu inte bestämt hur många nationer det blir 2010. Arrangör är Sydafrika och frågan är om landet ska räknas in i kvoten eller inte.

KENYA

Bråket om vem som egentligen är ordförande i det Kenyanska förbundet fortsätter. Är det den genom ett misstroendevotum avsatte Alfred Sembu eller den nyinsatte Mohammed Hatmay. Konflikten mellan olika stridande fraktioner går långt tlllbaka i tiden och nu ingriper Sepp Blatter själv. Han har kontaktat landets sportminister Maina Kamanda för att hjälp att reda upp situationen.

Kenyanerna går också miste om tv-sändningarna från afrikanska mästerskapen i Egypten. Landets tv har inte råd att betala de 500 000 kronor som rättighetsinnehavarna begär.

TYSKLAND

Riv rapportorten. Det uppmanar de tyska VM-arrangörerna konsumentgruppen Stiftung Warentest. Deras undersökning av säkerhet vid VM-arenorna är allt annat än positiv. Tre arenor, Berlin, Leipzig och Gelsenkirchen anses sakna tillräckliga säkerhetsanordning vid brand. Ingen av arenorna ger vid en hastig evakuering åskådarna tillträde till själva planer. På arenan i Kaiserslautern har sprickor upptäckts på vissa läktarsektionen.

"Åskådarna riskerar att bli krossade och skadade om det uppstår en situation där det utbryter panik.

Stiftung Warentest är ett i Tyskland etablerat konsumenttestföretag, med erkänd tyngd i sina rapporter. Men fotbolls-VM:s arrangörer har reagerat kraftigt och talar om att "rapporten förstör Tysklands rykte utomlands, den bör rivas direkt".

SVERIGE

-Vad du än frågor om så kommer jag inte att svara.

Svarade Rune Hauge när Frank & Bank ringde upp för att fråga hur det går med det svenska tv-avtalet.

Ett ofrivilligt nej, av gammal vana troligen, slank dock ur den norske agenten. Agenturen Kentaur har inte köpt rätten att sälja landslagets matcher till andra länder.

Vad Frank & Bank helst ville ha svar på var hur stor sanningshalt det är i ryktet att Svenska Spel kommer att blir huvudsponsor för de eventuella allsvenska sändningarna. Det sägs också att Svenska Spel kommer att skjuta till de pengar som SVT saknar för att råd att köpa tillbaka "Fotbollskväll".

En affär som kan beskrivas som att förhandla med sig själv. Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell sitter nämligen också i Svenska Spels styrelse.

FRANKRIKE

Nikes sponsorsammarbete med ligaklubben Paris Saint-Germain är föremål för undersökning. Sportklädesföretaget misstänks för att i samband med ett flertal spelarövergångar 1998-2003 betalat ut bonus till spelarna för att klubben skulle undgå att betala sociala avgifter.

Skattemyndigheten anser att Nike på det sättet betalt en del av spelarnas löner, istället för klubben. Ett trettiotal spelarövergångar undersöks, däribland Ronaldinho och Nicolas Anelka. Nike, som varit PSG:s sponsor sedan 1989, nekar till anklagelserna.

SPANIEN

Real Valladolid i Segunda Liga är skyldiga Real Madrid åtta miljoner kronor för mittfältaren David Sousas övergång säsongen 2002-2003. Betalar inte klubben snarast, eller ger garantier för att summan kommer att regleras, förbjuds Valladolid att kontraktera nya spelare. Klubben har länge fungerat som en farmarklubb till Real Madrid, men enligt spanskt press är det samarbetet nu avslutat.

Simon Bank, Frank Östergren