Uppmanad – att tala ut

Efter möte med landslagschefen – i går träffade Roland media

FOTBOLL

ABU DHABI

Roland Andersson blev ombedd av högsta landslagschefen att häva sin mediabojkott.

– Jag talade med Lasse Richt men i slutändan är beslutet helt och hållet mitt eget att jag sitter här, säger Andersson.

Lars Lagerbäck hade förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell i telefonen.

I går bröt Roland Andersson sin tre dagar långa mediabojkott. På spelarhotellet i Abu Dhabi mötte han Sportbladet, Expressen, TT och TV4.

I det 35 minuter långa samtalet (som ni ser utdrag från här intill) bad Roland Andersson om ursäkt för vissa uttalanden som han gjorde i Saudiarabien samtidigt som han inte ville ta tillbaka ett ord.

– Jag tar inte tillbaka något av det jag har sagt. Jag vill klargöra att det jag har sagt är fakta, så är det i Saudiarabien.

”Väldigt beklagligt”

– Det är en annan del av världen, andra normer och andra värderingar, vi måste respektera det, men vi ska inte acceptera det.

– Jag vill verkligen be om ursäkt om det har uppfattats som att jag har en kvinnosyn som går ut på att jag tycker att kvinnor, om de ska se fotboll, kan de se det på tv. Har det uppfattats så är det väldigt beklagligt, sa Andersson.

Debatten om de saudiska kvinnornas vara eller icke vara på fotbollsläktarna var i princip över när förbundskapten Lasse Lagerbäck i lördags läste upp en lapp från Roland Andersson med budskapet att han inte längre pratar med svensk media.

Varken förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell, landslagschefen Lars Richt eller informationschefen Jonas Nystedt hade informerats om förbundskaptenernas beslut.

Utspelet satte igång diskussionen på nytt och landslaget och Svenska Fotbollförbundet fick hård kritik för hur de hanterar media, samtidigt som Roland Andersson kritiserades för sin bojkott.

Lars Richt, teknisk chef på förbundet och därmed Lars-Rolands chef, ville i gårdagens Sportbladet inte kommentera vad han tyckte om förbundskaptenernas agerande, men hade under söndagen ett samtal med Roland Andersson.

Tiden var mogen

Gav du rådet till Roland att träffa media igen?

– Vi pratade rent allmänt. Jag tycker det var bra att Roland uttalade sig så fort han kände att tiden var mogen. Om man kan kalla det ett råd vet jag inte, men det är ju alltid bra att man kommunicerar.

Skulle Lasse och Roland kommunicerat även innan de gick ut med bojkotten?

– De är omöjligt för mig som sitter tusen mil bort att svara på det, säger Richt.

Roland Andersson bekräftar att han pratade med Lars Richt under söndagen.

– Jag har pratat med Lasse Richt och Lagerbäck har pratat med Lagrell och naturligtvis har vi pratat med Mats (Engqvist, pressansvarig på plats) men i slutändan är beslutet helt och hållet mitt eget att jag sitter här.

Det har inte förekommit några påtryckningar?

– Absolut inte.

Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell är tillfreds med att Andersson nu pratar med media igen.

Svårt i långa loppet

– Jag tycker det är bra. Det hade blivit svårt i långa loppet om bara Lasse skulle uttala sig.

Under ditt samtal med Lagerbäck, hade du några synpunkter på att de inte informerade om sitt utspel?

– Den frågan vill jag bara diskutera med Lasse, säger Lars-Åke Lagrell.

Anderssons ord för ord

ABU DHABI. Roland Andersson möter Sportbladet, Expressen, TV4 och TT på spelarhotellet i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. Det hela inleds med att Roland vill tala fritt.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM