Presschefen vill inte lyssna på uttalandet

”Nä, varför skulle jag?”

Foto: Bildbyrån
Varför? Enligt informationschefen Jonas Nystedt är det inte hans ansvar att hemifrån informera Lars och Roland om medieläget i Sverige.
FOTBOLL

ABU DHABI

Roland Anderssons uttalanden bidrog till en av Svenska Fotbollförbundets värsta kriser någonsin.

Informationschefen Jonas Nystedt har fortfarande inte lyssnat på ljudupptagningen.

– Nä, varför skulle jag göra det? säger han.

Debatten kring Roland Anderssons uttalanden om att saudiska kvinnor kan se fotboll på tv blev omfattande och skakade Svenska Fotbollförbundet och landslaget.

Kommunikationsmissarna har varit många.

Till exempel blev varken förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell, landslagschefen Lars Richt eller informationschefen Jonas Nystedt informerade om förbundskaptenernas beslut att Lasse Lagerbäck skulle läsa upp Rolands mediabojkott rakt framför tv-kamerorna.

Utspelet satte igång diskussionen på nytt och landslaget och Svenska Fotbollförbundet fick hård kritik för hur de hanterar media, samtidigt som Roland Andersson kritiserades för sin bojkott.

”Varför skulle jag?”

När Sportbladet i går kväll talade med Jonas Nystedt hade han fortfarande inte lyssnat på den ljudupptagning som sedan snart två dygn går att hitta bland annat genom TV4:s hemsida.

– Nä, varför skulle jag göra det? säger Nystedt.

Det är ju uttalanden som lett till en av de största debatter landslaget och förbundet någonsin varit indragna i?

– Jo, men jag har sett på tv och läst i bland annat din tidning, det räcker.

Tar inte tillbaka något

En annan miss gjordes under ”dag två” i Saudiarabien. När Roland Andersson mötte pressen dagen efter uttalandet – då han hårdnackat försvarade sig – var han inte informerad om den debatt som dragit igång hemma i Sverige.

– Det är först de senaste dagarna jag fått beskrivit för mig hur det beskrivits där hemma, säger Roland.

Vad visste du om uppmärksamheten i Sverige när du kom till presskonferensen dag två?

– Jag visste inte mycket. Men missförstå mig inte, det jag kallar faktabeskrivningen av situationen i Saudiarabien, den tar jag inte tillbaka, säger Roland.

Inte Nystedts ansvar

Enligt Jonas Nystedt är det inte hans ansvar att hemifrån informera förbundskaptenerna om medieläget i Sverige inför en presskonferens. Däremot bör förbundskaptenerna naturligtvis få sådan information, menar Nystedt.

– Det tycker jag är rimligt, men den här gången var det sagt att Mats Engqvist skulle sköta mediabiten, säger Nystedt.

Enligt Mats Enqvist var det på grund av det tidiga klockslaget – presskonferensen började mellan 10 och 11 svensk tid – inte rimligt att begära att Roland skulle kunna få information om tonläget i Sverige.

– Nej, inte vid den tidpunkten, säger Engqvist.

Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell vill inte rikta kritik mot någon enskild aktör.

– Jag kan inte säga i vilken utsträckning vi missat något, men det är självklart en diskussion vi ska ta här hemma i lugn och ro, säger Lars-Åke Lagrell.

Robert Laul