Blågult hotas av bojkott

Allsvenska klubbarna vill inte släppa spelare till ’meningslösa’ läger

FOTBOLL

ABU DHABI

Här är hotet som skakar förbundskaptenerna.

Det är inte säkert att klubbarna släpper sina spelare till januarilägret i fortsättningen.

– Vi måste diskutera vad en sådan här resa egentligen ger, säger Sef-ordföranden Bosse Lundquist.

Foto: Bildbyrån
sista resan? Det är inte säkert att det blir en fortsättning på januarilägret: ”Vi måste diskutera vad en sådan här resa egentligen ger, säger Sef-ordföranden Bosse Lundquist.

I januari varje år åker svenska landslaget utomlands med en nordenbaserad spelartrupp. Årets resa till mellanöstern kom att bli omdiskuterad – bland annat på grund av det svaga motståndet och de dåliga svenska insatserna – och det är inte säkert att det blir en fortsättning på den sexåriga traditionen.

”En diskussion”

Eftersom matcherna inte spelas på officiella landskampsdatum är det klubbarna som avgör om de vill släppa sina spelare eller inte.

– Hittills har vi tyckt att det varit okej, men det innebär för flera lag en ordentlig påfrestning och stör rytmen under våra träningsläger. Med tanke på att vi nu infört Royal League behövs en diskussion med förbundet och Lasse Lagerbäck vad en sådan här resa egentligen ger. Speciellt om motståndet nu inte är tillräckligt bra, säger Sef-ordföranden Bosse Lundquist, elitklubbarnas talesman i den här typen av frågor.

Bosse Lundquist har också noterat att en del danska och norska klubbar inte längre släpper sina spelare – FC Köpenhamn och Rosenborg stoppade till exempel Tobias Linderoth och Mikael Dorsin.

– Det innebär att de allsvenska lagen tappar i konkurrenskraft i Royal League, varnar Lundquist.

Förbundskapten Lasse Lagerbäck är naturligtvis av en annan uppfattning.

– Jag upplever den här resan som oerhört värdefull. Jag tror att spelarna får en erfarenhet man ska skatta väldigt högt. Jag är nöjd med årets resa både vad gäller val av länder och motståndare, säger han.

Flytta fram matcherna

Lasse Lagerbäck ser helst att resan flyttas fram i tid ett par veckor, vilket innebär att klubbarna skulle störas ännu närmare in på Royal League och allsvenskan.

– Det vore idealiskt om vi kunde vänta några veckor, men det gäller att visa en ömsesidig respekt för varandra.

Kommer ni i framtiden att åka med ett yngre landslag med tanke på att det är ganska hög medelålder i den här truppen?

– Nja, det är ett samspel mellan A- och U21-landslag. Strävan är att ta ut de spelare som kortsiktigt har störst chans på VM-truppen.

– Sedan får man blanda upp med lite yngre lovande, säger Lasse Lagerbäck.

Jordanien–Sverige 0–0

Lauls ranking av truppen

Robert Laul