Robert Laul: Lägg ner januariresan – eller skicka talangerna

FOTBOLL

ABU DHABI.

Klubbarna mot landslaget.

Nu har debatten nått Sverige.

Jag ser två möjliga utvägar: lägg ner januariresan helt eller åk bara med unga spelare.

Det finns inget som motiverar varför till exempel Malmö FF ska behöva släppa Yksel Osmanovski, 29, till en sådan här resa.

Sedan några år tillbaka åker Blågult utomlands i januari med en nordenbaserad landslagstrupp.

Årets resa har kantats av bekymmer och till slut visade sig till och med motståndet vara undermåligt.

Mot bakgrund av bland annat detta – samt att klubbarnas satsning på nya Royal League påverkas – kräver Sef-ordföranden Bosse Lundquist, elitklubbarnas talesman i den här typen av frågor, nu en diskussion med förbundet om det verkligen är värt att släppa spelarna i fortsättningen.

Klubbarna bestämmer

Det är nämligen klubbarna som äger frågan. Vill de inte släppa sina spelare, behöver de inte. Tidigare resor har möjliggjorts tack vare klubbarnas goda vilja. Det är bara vid officiella landskampsdatum som förbundet har rätt att använda spelarna.

Glasklart.

Ni känner igen diskussionen, den brukar handla om att Arsenal och Juventus inte vill släppa Ljungberg och Zlatan till Blågults träningslandskamper.

Nu har debatten nått Sverige.

Bosse Lundquists utspel kommer inte överraskande. Med tanke på årets fiaskoresa valde han rätt tidpunkt.

Själv ser jag två möjliga utvägar: lägg ner januariresan helt eller åk bara med unga spelare.

Att lägga ner resan helt låter kanske drastiskt men om den ska gå till sådana här områden och motståndet vara så här dåligt är det förmodligen lika bra.

En högt uppsatt person i Svenska Fotbollförbundet berättade i veckan att Saudiarabien var det enda alternativet som fanns om Sverige skulle kunna spela två landskamper vid den här tidpunkten.

Det fanns inga andra val till försvarbar kostnad, vilket i praktiken innebär att bara saudierna var beredda att pröjsa Sveriges resa, boende och uppehälle. Mer attraktivt är inte Blågult utan Ljungberg, Larsson och Ibrahimovic. Om det är fakta som inte går att göra något åt till nästa år, då är det lika bara att begrava projektet för gott.

Kompromissen som jag ser det är betala för sig och åka till ett vettigt ställe – men med ett ungt landslag. Medelåldern i truppen som åkte till mellanöstern är 27 år. Om poängen med resan är att nya, unga spelare ska lära sig hur det fungerar i Blågult, då bör de väl lära sig det när de är 20, inte 30, som Jeffrey Aubynn snart fyller.

Meningslöst för Yksel

Och varför ska Malmö FF behöva släppa Yksel Osmanovski under en period då MFF bygger upp sitt nya lag i Sydafrika? Inget ont om Yksel, men han kommer aldrig mer att göra en ”riktig” landskamp. Vad gjorde han då här?

Om gårdagens match mot Jordanien finns egentligen inte så mycket att säga, det var den sämsta match jag sett ett svenskt landslag göra. Och Jordanien var ännu sämre.

Häromdagen sa Lars-Åke Lagrell att hans uppgift är att sälja svensk fotboll. I så fall borde han inte tillåtit att matchen mot Jordanien såldes till svensk tv.

I kombination med den nästan lika bleka matchen mot Saudiarabien och den könsdebatt som skakade förbundet under och efteråt kan man fundera på vad svensk fotboll tjänat på den här resan.

Bara badwill skulle jag gissa.

Jag är ingen varumärkesexpert men det är inte orimligt att tro att landslaget har tappat rätt många miljoner den här veckan. Även om generalsekreteraren Sune Hellströmer naturligtvis hade en annan uppfattning när jag träffade honom utanför Al Nahyan-stadium här i Abu Dhabi.

Spelarna skyllde sin svaga insats på att de är nedtränade. Det är möjligt att fotbollsfansen där hemma som såg matchen på tv respekterar det, men de kommer aldrig att acceptera det. I dag gnälls det över lunchborden.

En som definitivt sänkt sitt varumärke senaste veckan är Roland Andersson. Det tror jag inte ens Sune Hellströmer protesterar mot.

ARTIKELN HANDLAR OM