”Nivån är mer ojämn än bakgatorna i Gamla Stan i Kairo”

Sportbladets Erik Niva summerar Afrikanska mästerskapens första omgång

FOTBOLL

PORT SAID.

Efter fyra speldagar har alla 16 lag gått in i de afrikanska mästerskapen.

Sportbladets Erik Niva är enda svenska journalist på plats i Egypten.

Här summerar han intrycken från dagarna som gått.

Mest underhållande

Bråket mellan Togos två ledare, superstjärnan Sheyi Adebayor och tränaren Stephen Keshi. Efter förlusten mot Kongo fick resten av truppen fysiskt hindra de två från att göra upp på spelarbussen.

Näst mest underhållande

Strejken i Kongo. Fem timmar före matchen mot Togo vägrade laget fortfarande spela. Vinstbonusen var för låg. ”Jag får ont i huvudet av allt strul”, suckade kaptenen och förhandlaren Lomana LuaLua.

Värsta smygtittarna

De afrikanska statscheferna. Under Afrikanska Unionens toppmöte i Sudan följer alla diskussionerna med ett öga på tv:n. Oavsett politiska beslut vet presidenterna att pressens första fråga ändå kommer gälla något matchresultat?

Svängigast

Guineas enbenta segerdans efter målen mot Sydafrika.

Mest tragiskt

Att en Guinea-supporter dog i firandet som följde glädjedansandet.

Bäst

Samuel Eto´o, naturligtvis. Hans hattrick mot Angola visade upp ett register så mycket större än den vindsnabbe målskyttens. Det var frisparkar, det var nickar, det var distansskott och det var en uppvisning stor som livet.

Sämst

Förutom Angola, Togo och Liberia – tveklöst domarna. Nivån är mer ojämn än bakgatorna i Gamla Stan i Kairo. ”De har just kostat mig 8 000 spänn”, messade en gamblande Simon Bank efter någon av alla felaktiga offsidevinkningar.

Största frågetecken

Hur i hela världen ska Togo och Angola någonsin komma hem från VM med hedern i behåll?

Mest kaotiskt

Presskonferensen med Mido efter Egypten-Libyen. Inträngd i ett hörn muttrade ”Prinsen av Kairo” tysta svar på arabiska, medan resten av Afrika plöjde runt omkring honom. Det var jublande fans, det var servitörer som ropade efter kycklingmackor, det var en skrikande enbent man på kryckor, det var en smed som fixade någon sorts hjul?

Viktigast

Matchen mellan Egypten och Marocko ikväll. Förmodligen avgör det nordafrikanska mötet vilka som går till kvartsfinal – och missar hemmalaget kan intresset snabbt pysa ur mästerskapsballongen.

Vinnarna

Ser fortfarande ut att bli Kamerun.

Erik Niva

ARTIKELN HANDLAR OM