Irländsk julafton

Mörk onsdag för utspelat Sverige

Foto: Reuters
FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic haltade av kvällens träningslandskamp mellan Irland och Sverige efter en halvtimme. Juventusproffset fastnade med knät i den dåliga irländska planen och fick läkarvård.

Anfallaren försökte spela vidare men ersattes av Markus Rosenberg efter 37 minuter.

Men det var inte Sveriges enda olycka.

Tre mål i baken och allmänt uselt spel gläder inte med 99 dagar kvar till VM.

– Så här ska de inte se ut, sa förbundskapten Lars Lagerbäck till Viasat efter matchen.

Foto: Bildbyrån/Marcus Ericsson

Zlatan Ibrahimovic kom efter i en duell efter en dryg halvtimme och när anfallaren skulle glidtackla fastnade han i den dåliga planen och vred till knät.

Svensken fick vård utanför planen, stretchade lite och hoppade in för att spela vidare.

Men Juventusproffet tog det säkra före det osäkra och klev av i den 35:e minuten.

– Jag fastnade i marken och fick kroppen över mig. När jag sedan började jogga kände jag att det inte gick fortsätta, sa Zlatan till Viasat.

– Han kan nog spela till helgen, säger landslagsläkaren Magnus Forssblad till TT.

Bara minuten efter att Zlatan gått av planen fick matchens lirare, Damien Duff, bollen på högerkanten. Väl där snurrade han med Alexander Östlund, vände inåt och sköt via Olof Mellbergs ben bollen in till 1-0 bakom Andreas Isaksson.

Irland med vilja

Irland kontrollerade den första halvleken utan att skaffa sig allt för många chanser. Sverige hade ett par halvchanser, främst regisserat genom Zlatan Ibrahimovic som stundtals visat klass med vrickningar och lobbpass.

Men om Irlands övertag var litet i första, var det desto större efter paus.

– Så här ska det inte se ut. Vi har en dålig dag på jobbet och det är inte så ofta vi har. Det här var en av de sämre matcher vi spelat, sa Lagerbäck och mindes premiären mot Spanien i Vigo (0-4) som senaste stora smällen.

Framförallt hade backlinjen med kapten Olof Mellberg grova problem mot viljestarka och ettriga irländare. Kvällens match var den första för förbundskaptenen Steve Staunton och det märkets att Irland ville visa upp sig från sin bästa sida.

Miller dundrade drömmål

2-0 fick Robbie Keane göra pinsamt enkelt. Isaksson slog en utspark som en nickades bakom den svenska backlinjen. Där sprang Keane utan någon som helst bevakning och pangade in 2-0 i den 48.e minuten.

3-0 kom också då Liam Miller vandrade och vandrade och vandrade – och sköt stenhårt i nättaket bakom en hjälplös Isaksson. Ingen svensk uppvaktning, rena julafton för hemmalaget.

Daniel Lagerqvist

ARTIKELN HANDLAR OM