Mållöst mellan Wales och Paraguay

Defensiva sydamerikaner väntar Sverige i VM

FOTBOLL

Cardiff (TT:s utsände)

Tätt bakåt och uddlöst framåt.

Det är Paraguay – drygt tre månader innan VM-mötet med Sverige.

– Ett spelskickligt lag kan man lugnt säga, säger svenske spionen Göran Göransson.

Blixtrande snabba omställningar varvat med promenadtempo och bredsidor i sidled. Det är vad som väntar fotbollslandslaget i Berlin den 15 juni.

Såvida förbundskaptenen Anibal Ruiz håller fast vid det spel Paraguay praktiserade i vänskapslandskampen – 0–0 – på Millennium Stadium i Cardiff.

Med en gång:

Paraguay slår vilket lag som helst en bra dag.

Samtidigt:

När svackorna kom under jättearenans stängda tak var de ibland djupa och det var på håret att den snabbfotade Craig Bellamy ett par gånger utnyttjade luckan mellan högerbacken Denis Caniza och mittbacken Paulo da Silva.

För Ruiz måste det också har varit alarmerande att Wales fick mycket att säga till om i andra halvlek.

– Först halvlek såg de spännande ut, i andra jämnade Wales. Men skulle något lag ha vunnit var det definitivt Paraguay, säger Göransson.

Ditt helhetsintryck?

– De är giftiga när de får bollen och hittar gärna lösningar ut ur svåra situationer. De har en klar spelidé, 4–4–2 och håller sig till den. Försvarsspelet är tajt och kompakt.

Hoppas på Santa Cruz

Att potentialen finns visades bitvis – men det verkade vara sig och så med den där sista lilla viktiga biten att ge järnet i varje läge.

– Det blir ju gärna så i vänskapsmatcher, säger Göransson.

Det var knappast heller den paraguayanska startelvan den 15 juni som landslagsspionen noterade i sitt block eller från pressläktaren förevigade på bild med sitt flitiga fotograferande med digitalkameran.

Försvarsveteranen Carlos Camarra (lättare skadad) och anfallsstjärnan Roque Santa Cruz (borta sedan i oktober på grund av trasigt korsband) saknades. Ungefär som om Lasse Lagerbäck skulle tvingas klara sig utan såväl Olof Mellberg som Zlatan Ibrahimovic.

Ruiz hoppas fortfarande att Santa Cruz hinner bli frisk till VM och kan spela landskamperna mot Norge och Danmark i slutet av maj.

Frågan är vilka anfallare Ruiz annars använder? Erfarne José Cardozo, sju mål i VM-kvalet, satt länge bänken och fick nöja sig med 20 minuter.

Han är ett givet – och troligt – alternativ.

Acuna styr spelet

Paraguay dominerade från start och redan efter tre minuter stod det klart att Deportivo La Corunas playmaker Roberto Acuna styr det mesta även i landslaget.

Han vill ha bollen, han gör nästan alltid något vettigt med den.

Och han kan skjuta.

Frisparken från 30 meter var en knallhård sak som svischade förbi Paul Jones ena stolpe.

Jones fick en del att göra. Paraguay växlade mellan långa djupledsbollar mot Nelson Valdez (Bremen) och Cesar Ramirez (Flamengo) och smarta instick från mittfältarna.

Däremot var det mer sällsynt med traditionellt kantspel och inlägg.

Valdez, som har svårt att få spela regelbundet i Bundesliga, brände två riktig bra chanser före pausen. Carlos Paredes, Regginas bollvinnare och Acunas ”livvakt” på innermittfältet, fick på en bra träff mitt i andra halvlek och Cardozo brände ett friläge.

Mycket mera hände inte framåt. Om det är något Paraguay måste hitta till VM-slutspelet är det killerinstinkten. Den defensiva muren står där redan, om än med några hål att täta.

TT