Lagrell: Jag är mycket orolig

Rättegången kan bli en miljonsmäll för landslagen

Foto: REUTERS
maktkampen Europas rikaste klubbar, G14, möter Fifa i en rättegång som kan förändra landslagsfotbollen för all framtid. En seger för G14 skulle kunna innebära att exempelvis Svenska Fotbollförbundet i framtiden kan tvingas betala miljoner till Juventus för att få loss Zlatan till VM. Här sitter G14:s representant Thomas Kurth och belgiska Charlerois ordförande Abbas Bayat på första parkett i rättssalen.
FOTBOLL

Landslagsuttagningarna kan bli en pengafråga även för fotbollen.

Snart kan fotbollförbundet tvingas nobba våra största stjärnor av ekonomiska skäl.

- Jag är mycket orolig, säger förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Lars-Åke Lagrell.

Scenariot är svårt att föreställa sig, men kan bli verklighet inom en snar framtid.

I måndags inleddes Oulmers-rättegången i Belgien. Fallet är en kamp mellan internationella fotbollförbundet, Fifa, och G14, de 18 största klubbarnas intresseorganisation. Rättegångens utfall blir avgörande för landslagsfotbollen.

Får Fifa rätt stannar makten över landslagsuttagningarna hos förbundet.

Kan kräva miljoner

Får G14 rätt betyder det att klubbarna får all makt. Juventus kommer till exempel att kunna hindra Zlatan från att vara med i landslaget, eller kräva miljoner för att släppa iväg honom till ett mästerskap.

- Det G14 vill göra är helt enkelt att varje klubb själv får bestämma om deras spelare ska vara med i landslaget och vilka villkor som gäller. Som det är i dag ligger alla beslut hos Fifa. Man läser ofta att en spelare tackar nej till landslaget. Egentligen är det inte möjligt, en spelare som tas ut i ett landslag har en skyldighet att infinna sig. Annars blir det ett bestraffningsärende. Sen kanske förbundskaptenerna väljer att inte ta ut en spelare om han inte är motiverad, säger Lars-Åke Lagrell.

"Blir för dyrt"

Det innebär alltså att uttagningen till Sveriges VM-trupp kan bli en ekonomisk fråga i framtiden?

- Ja, jag tror ju aldrig att det blir så att Lars Lagerbäck sitter och tänker på pengar när han tar ut sin landslagstrupp. Men det kan bli så att Lasse tar ut en trupp och förbundet måste säga "nej, det går inte, det här blir för dyrt". Att han inte får möjligheten att använda de spelare han vill av just pengaskäl.

I årets hockey-VM är problemet redan verklighet...

- Det är stor skillnad på de två fallen. För fotbollen är inte försäkringarna världens största fråga. Parallellen man kan dra är att fotbollen riskerar att få ett lika tandlöst internationellt förbund som ishockeyn. Där har ju NHL full kontroll över de internationella turneringarna och bestämmer om de bästa spelarna ska vara med eller inte.

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM