Uefa tar upp kampen mot G14-klubbarna

Lennart Johansson riktade skarp kritik i tal

FOTBOLL

Europeiska fotbollsförbundet vill inte att toppfotbollen blir en ”stängd butik”.

Därför trappas striden med G14-klubbarna nu upp.

På kongressen i Budapest klubbade Uefa på torsdagen igenom en resolution med mål att motverka att toppfotbollen blir en rättighet och en angelägenhet för bara ett fåtal.

I resolutionen, som lades fram av Uefas exekutiva kommitté, står bland annat att ”fotboll handlar om rättvisa, möjligheter, underhållning och variation.” Och: ”Den är inte en stängd butik dit endast de rikaste och mäktiga bjuds in”.

Även om några namn inte nämns så är adressaten ändå tydlig. Det är de så kallade G14-klubbarna, med Real Madrid, Manchester United, Bayern München och Juventus i frontlinjen, som Uefa vill skapa en motvikt till. Gruppen – som, faktiskt, består av 18 klubbar, driver just nu en process som kan leda till att nationsförbunden måste bidra med ekonomisk ersättning för spelare i de olika landslagen.

I ett tal på kongressen i Budapest var Uefa-ordföranden Lennart Johansson kritisk till storklubbarnas attityd. Johansson sade att vissa klubbar ”struntar i fundamentala demokratiska principer genom att svulstigt utse sig själva till mindre klubbars röst”.

Uefa betonar också att man tänker fortsätta att försvara rättigheterna till mindre klubbars rätt att delta i de europeiska cuperna och att man tänker slåss för att behålla nuvarande regler för spelare som kallas upp till landslagen.

TT-Reuters