Svennis nya miljardpark

Gör verklighet av sin dröm - en gigantiskt anläggning i Portugal

KLICKA PÅ BILDEN FÖR EN LÄSBAR GRAFIK.
FOTBOLL

Sven-Göran Erikssons träningsanläggning i Portugal blir äntligen verklighet.

Svennis är delägare i superbygget som går på nära en miljard kronor.

Sportbladet kan nu avslöja alla detaljerna.

- Anläggningen blir världsunik, säger projektledare Claes-Göran Blomquist.

Efter sex år är Svennis dröm på väg att bli sann. Projektet med superanläggningen kan till sist bli verklighet.

- Tanken föddes för sex år sen när Svennis och jag pratade, berättar Claes-Göran Blomquist, projektledare för megabygget.

Han är bosatt i Portugal och känner Svennis sen 1982. Den numera engelske förbundskaptenen inledde sin framgångsrika karriär i portugisiska Benfica och har fortfarande en villa i Portugal.

- Svennis och jag pratade om det missnöje som fanns kring befintliga träningsanläggningar. Det har inte funnits någon sådan här förut. När man åker på träningsläger måste man bo på hotell, infrastrukturen är dålig och man måste ofta ta med egen utrustning, säger Claes-Göran Blomquist.

Jätteområde

Efter sex år av hårt arbete, byråkrati och många motgångar har planerna nu godkänts officiellt av den portugisiska regeringen och förklarats vara "ett projekt i nationens intresse". Anläggningen ska byggas i Lagos, i södra Portugal, på ett 630 hektar stort område.

- Projektet är uppbackat av flera nationella och internationella organisationer, förbund och föreningar, framför allt i Skandinavien och Tyskland, säger projektledare Blomquist.

Inte minst genom Svennis unika kontakter inom fotbollen hoppas man locka storklubbar och landslag till anläggningen.

- Men det unika med det här är att det inte bara blir fotboll utan omfattar i stort sett alla idrottsgrenar som exempelvis friidrott och simning, säger Blomquist.

Förra förbundskaptenerna i friidrott respektive simning, Anders Borgström, Ulf Karlsson och Hans Chrunak, är några av de som är knutna till superbygget, liksom idrottsläkaren Leif Swärd.

- Det här har ibland framställts som enbart Svennis anläggning. Men det är många idrottspersonligheter och andra personer som är engagerade och har varit med om projektets utformning, säger Blomquist.

Uppåt en miljard

Svennis är dock, förutom idékläckare, en av delägarna i anläggningen som kommer att bli cirka 80 000 kvadratmeter stor. Slutkostnaden beräknas till 800 miljoner kronor men kan hamna på en miljard.

- Vi kommer att vända oss till både banker och privata finansiärer, säger Claes-Göran Blomquist.

Anläggningen blir unik i sitt slag och kommer att erbjuda de olika idrottarna boende i egna områden.

- Det blir fyra friliggande enheter, som varsin liten by. I varje sådan kommer det att finnas spa, gym, fysioterapi och restaurang, berättar Claes-Göran Blomquist och tillägger:

- Idrottarna behöver inte heller längre släpa med sig egen utrustning som släggor och spjut och massagebänkar. Allt kommer att finnas.

- Om tre år kan drömanläggningen stå klar, säger Claes-Göran Blomquist.

-Det återstår fortfarande mycket hårt och tidsödande arbete men nu är vi på gång på allvar.

Så här blir svennis superbygge

Jennifer Wegerup