”Fjärdevalet? Magnus 'Fimpen' Svensson”

Bank & Niva byter tröjor, petar Kahn och berättar vad vi missade i helgen

FOTBOLL

1 Trots att han än en gång tappade halva laget inför säsongen har Guus Hiddink återigen gjort PSV till holländska mästare. Vad är grejen med Guus?

Simon Bank: Grejen med Guus? Han är en holländare som vet hur man vinner. Det låter banalt, men alla som kan sin fotboll vet att det är en paradox i klass med? en flygande elefant? Hiddink parar Svennis Blåvitt med Cruyffs Holland, hög press med rappt passningsspel – och det i en 3-4-3 med såna där mytologiska ”moderna ytterbackar”. Hur klarar han det? Tja, till att börja med finns inga lag som springer lika mycket som Hiddinks. Lysande individcoach, flexibel matchcoach, lika bra klubbtränare som förbundskapten. Om Guus vore några år yngre, singel och kvinna hade jag gift mig med honom vilken dag som helst. Tar han Ryssland (som det snackas om) spelar jag på dem som semifinalist i nästa VM.

Erik Niva: Sedan VM-semifinalen 2002 går det koreanska guidebussar mot Guus Hiddinks barndomshem i Achterhoek. De vill se var han växte upp, den här unike tränaren som har allt. Han som både är taktiskt smart, skicklig med medierna, bra på spelarpsykologi, som kan scouta talanger och bygga lag. I helgen så dementerade Hiddinks agent Cees van Nieuwenhuizen att hans klient skulle vara aktuell för att efterträda Svennis: ”De undrade om han ville intervjuas, men är man med i världsfotbollen vet man vad han uppnått. Det var rena förolämpningen”. Jag håller med van Nieuw... han med namnet. Grejen med Guus är att han saknar svagheter och förmodligen är världens bäste tränare.

2 2002 utsågs han till VM:s bäste spelare. 2006 är Oliver Kahn petad ur det tyska målet. Rätt av Klinsmann att välja Jens Lehmann?

Simon Bank: Gud ja, men hela diskussionen känns lite som att stå i aktern av Titanic och anmärka på solstolarnas design. Målvakten är inte Tysklands stora problem. För fyra år sedan la jag en röstsedel i en låda i Yokohama och röstade på Kahn som VM:s bäste spelare (före finalen). Han är inte lika bra längre, och Klinsmann har grundat för beslutet länge. Han gav Kahns kaptensbindel till Ballack, han kickade Kahns kompis Sepp Maier som målvaktstränare – och nu har han gett Lehmann jobbet som etta. Lehmann har slutat göra tabbar i samma takt som Kahn börjat göra dem. Förra helgen sölade Ollie in två bollar mot Köln, samtidigt försökte Lehmann minnas när han senast släppte in ett mål i Champions League.

Erik Niva: Ja, självklart. Trots att de är lika gamla är de i helt olika skeden av sina karriärer. Under säsongen har Lehmann varit så gott som fläckfri i Arsenal. Kahn har däremot gjort mer fel än rätt i fyra års tid. Han har övergivit sin gravida fru för en 24-åring, bråkat med halva landslaget och börjat prata om sig själv i tredje person. Dessutom har han staplat grodor på hög i Bayern München, och då är ju racet avgjort. Ser du bortom den skräckinjagande karisman inser du att Oliver Kahns tid är förbi. Skulle ”Klinsi” ha valt Kahn före Lehmann hade han lika gärna kunnat ta ut Helmut Haller i stället för Michael Ballack och Uwe Seeler framför Miroslav Klose också.

3 Arsenals Emmanuel Eboué är den ivrigaste tröjsamlaren i Champions League. I veckan säkrade han Zlatans tröja. Vilken tröja skulle du byta till dig?

Simon Bank: Alltså, stopp här nu. En så här viktig fråga kan man inte slänga iväg utan att göra klart reglerna först. Jag menar, spontant finns det förstås bara ett enda val: Paul Gascoignes svettiga nummer åtta från den 14 april 1991. Jo, den han hade när han skickade in en 30-meters frispark i David Seamans vänstra kryss i FA-cupens semifinal. Men, åter till regelfrågan. Skulle det här betyda att jag var tvungen att ha spelat matchen i Arsenal? Och, i så fall, hade jag behövt vara Lee Dixon? Då hamnar saken i ett helt annat sken. Men, vad fan, släng in Nayims tröja från Cupvinnarcup-finalen 1995 så är jag Dixon i en kvart.

Erik Niva: Lätt. Den som Terry Butcher bar i VM-kvalet mot Sverige på Råsunda i september 1989. Kommentarer överflödiga. Andraalternativet... Diego Maradonas Tottenham-tröja. Vilken då sa du? Jo, Maradona har faktiskt spelat för mitt Spurs. En gång. Mot Inter i en välgörenhetsmatch för Ossie Ardiles den 1 maj 1986. Är valet begränsat till nutid skulle jag vilja ha den som Ronaldinho hade på Bernabéu i höstas. Bättre fotboll har ingen människa spelat det senaste året. Fjärdevalet gick jag miste om för ett par år sedan. Giffarnas ytterback Magnus ”Fimpen” Svensson slutade och auktionerade ut sin gamla tröja – men jag var fattig student och blev avhakad vid 1 500 spänn.

4 Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

Simon Bank: Jag tänkte skriva om Berlusconis vallöfte att bjuda alla över 70 år på gratis inträde till fotbollsmatcher – men så fastnade jag i en holländsk bankrapport. ABN Amro avslöjar varför det vore bäst för världsekonomin om just Italien vann VM. Banken har studerat historien och konstaterat att framgångar i VM stimulerar ett lands ekonomi. Italiens rigida arbetsmarknad gör dem till en sovande jätte som skulle må bra av stimulans. Det vore nyttigt för Europa, menar bankens ekonomer. Det är statistiskt säkerställt att de som vinner VM når bättre ekonomiska resultat, enda undantagen de senaste 36 åren är Tyskland (1974) och Argentina (1978). Vilket den holländska banken tar som intäkt för att Tyskland inte var värdiga mästare den gången.

Erik Niva: Jag fastnade för en rapport från Uefas årliga domarseminarium. Dels kröp det fram att Lars Lagerbäck varit i Barcelona för att lära Europas 40 bästa domare att läsa spelet. Men framförallt fastnade ett citat från Uefas fysiska instruktör Werner Helsen: ”Domarna är ultratränade. Vi gjorde mätningar på Mark Clattenburg under en match, och det visade sig att hans löpningar i toppfart var mer explosiva än Thierry Henrys”. Eh... jaha. Mitt starkaste minne av Clattenburg är från i januari 2005. Man Uniteds målvakt Roy Carroll fumlade in ett långskott drygt en meter över linjen – men domaren såg ändå inte att bollen var inne. Mark Clattenburg hade inte hunnit fram.