– Du överlever inte som homo

Hedman om den mörka baksidan för killar i lagidrott

Foto: tv4
Talar ut Under sin tid som toppmålvakt spenderade Magnus Hedman mycket tid i olika omklädningsrum. Men inte nån gång diskuterades homosexualitet. "Det enda som gällde i omklädningsrummet var bilar, brudar, videofilmer och fotboll. Att prata om annat var över huvud taget inte aktuellt", sa han i gårdagens morgonsoffa i TV4. Diskussionen väcktes efter Sportbladets förstasida med Färjestads två guldhjältar.
FOTBOLL

Förre landslagsmålvakten i fotboll Magnus Hedman ger sig in i debatten om sport och homosexualitet.

Han tycker att idrottsrörelsen lever i en inskränkt bubbla - långt ifrån verkligheten.

- Det finns en nollacceptans i omklädningsrummet och det är skrämmande, säger han till Sportbladet.

Sportbladets förstasida från SM-finalen var upphovet till gårdagens diskussion.

Magnus Hedman jobbar numera som expertkommentator åt TV 4 och det var i kanalens morgonsoffa i går som han hävdade att en öppet homosexuell inte skulle "överleva" i ett fotbollsomklädningsrum.

För Sportbladet utvecklar den förre landslagsspelaren sina tankar i ämnet.

-Det är först nu, när man lagt av, som man förstår i vilken liten värld man egentligen varit och verkat i. Ärligt talat så har jag inte hämtat mig än, säger Magnus Hedman.

Och fortsätter:

- Det enda som gällde i omklädningsrummet var bilar, brudar, videofilmer och fotboll. Att prata om annat var över huvud taget inte aktuellt.

Ingen hänsyn

Magnus Hedman konstaterar att man som elitidrottare - i alla fall i de stora lagsporterna - formas av omgivningen.

-Man behöver inte ta hänsyn till någonting. På flygplatsen får man biljetterna i sin hand, efter matcherna putsas skorna, kläderna tvättas" Ja, det enda man behöver fokusera på är sitt eget idrottande och därför blir alla väldigt, väldigt egoistiska.

Magnus Hedman anser att det inte enbart är de homosexuella som drabbas.

-Alla har vi våra små hemligheter, jag menar: pratar vi sex så finns det folk som gillar lack, gillar läder" Ja, det är ju inte så att man pratar om sådana intressen i ett omklädningsrum.

Och inte att man är frimärkssamlare, till exempel?

- Nej, ingenting som på något sätt är avvikande för normen, normen i ett omklädningsrum, alltså.

Det handlar om tillit, hävdar Hedman.

- Även om spelar i samma lag så litar man inte på sin bänkgranne till hundra procent. Hade jag varit homosexuell skulle jag aldrig ha berätta det för någon, eftersom jag inte hade haft en aning om det i framtiden skulle kunna användas emot mig på något sätt.

- Alla står ju bara sig själv närmast.

Inte mött någon

Magnus Hedman tror att det krävs att någon storstjärna går ut och berättar för att acceptansen ska öka.

- Under min långa karriär har jag aldrig träffat en öppet homosexuell i ett omklädningsrum och med tanke på hur samhället ser ut är det väldigt skrämmande. Var tar alla vägen? Väljer alla homosexuella bort idrotten av rädsla, eller tiger man bara om sin sexuella läggning?

- Och i England, där jag var länge, tas ämnet över huvud taget aldrig upp. Man blundar, säger han.

Magnus Hedman tycker att det är dags att idrotten öppnar fönstret och tar sig en titt på hur världen ser ut utanför bubblan.

- Gör ingen det fortsätter allt som vanligt. Fotbollsspelare till exempel är flockdjur. Man gör som man alltid gjort, generation efter generation.

-Världen utanför existerar inte.

Hedman - inte ensam i debatten

Läs också:

Patrik Thornéus