UTKLASSNING, TV4

Sportbladets tv-krönikör Jonathan Jeppsson: Fotbollsmåndag är tyngre och snabbare

FOTBOLL

Första delen i Fotbollskriget utkämpades mellan Honduras och El Salvador på 60-talet. Ingen vann.

I går utbröt ett nytt – mellan Fotbollskväll (SVT) och uppstickaren Fotbollsmåndag (TV4) som helt fräckt börjar en halvtimme tidigare.

När stridsdammet lagt sig är vinnaren given.

Sorry, SVT – i går blev ni utklassade.

Jordskredseger Ola Wenström och experterna Magnus Hedman och Hasse Backe var överlägsna SVT:s Fotbollskväll under premären i går.

Jag bytte kanal mitt under TV4:s timslånga block, men satt mest och ville byta tillbaka.

Det beror knappast på att Magnus Hedman är en bra sångare.

Vi fick höra honom i går, i ett kort utsnitt från det där programmet där kändisar av olika bokstavskombinationer tar sig ton.

Det lät inget vidare.

Men han snackar desto bättre. Hedman är den stora behållningen i Fotbollsmåndags långa studioblock. Och detta utan stora åthävor, utan något extra eller speciellt. Det är väl bara så – vissa har det, andra inte.

Men vad är det då som skiljer de båda programmen åt – förutom det allsvenska inslaget, programlängden och reklampauser så massiva att de får Vilgot Sjöman att vända sig i graven? Jo detta:

Självförtroendet. I TV4 tror man på sina experter: man lyfter fram dem och låter dem bli en bärande balk genom hela programmet. I Fotbollskväll släpper man först in en engelsk krönikör, sedan en fransk innan Anna Pohjanen får komma till tals. Snacka om att reduceras till tredje plats.

Laguppställningen: Förra Fotbollskväll mönstrade Mats Nyström och Ola Andersson. I studion den här gången satt plötsligt Peter Jidhe och Anna Pohjanen. Det är ju inte helt lyckat, helst vill man ju arbeta in ett gäng så att man får samma sköna stämning som i ”Hockeykväll”. Vilka blir det nästa gång – Magnus och Brasse?

Variationen. Hedman ritar och förklarar – detta element som är så enkelt men viktigt, och som TV4 bara gått in och snott med sig från SVT:s planhalva. Dessutom fyller man på med enkäter från de allsvenska tränarna om läget i landslaget. I Fotbollskväll är det ingen som ritar längre.

Sen är Fotbollskväll bättre i vissa avseenden – de internationella utblickarna är skarpare, mer initierade, och intervjun med Juninho alldeles lysande.

Men Fotbollsmåndag känns ändå tyngre, snabbare – och har med en person mer på planen en mer livfull och roligare atmosfär.

I valet mellan Magnus & Brasse och Magnus & Hasse väljer jag det senare.

Sportbladet sätter plus på fotbollsmagasinen

Jonathan Jeppsson