”En renhårig kämpe – en klassisk järnkamin”

Så minns vi Gösta ”Knivsta” Sandberg

FOTBOLL

På torsdagskvällen gick en av Djurgårdens största profiler bort. Kort efter derbyt mot AIK avled Gösta ”Knivsta” Sandberg vid en ålder av 73.

Så här minns ett par av klubbens trognaste anhängare ”Mr Djurgården”.

Foto: Aftonbladet bild
Ulf Elfving och Gösta "Knivsta” Sandberg pratade ofta med varandra. Här poserar de 1991.

Radioprataren Ulf Elfving samtalade ofta och gärna med ”Knivsta” i samband med Djurgårdens matcher och han är förvånad över idrottsikonens hastiga bortgång.

– Jag pratade med honom efter förra matchen mot Göteborg, då såg han så pigg och fräsch ut.

Han fortsätter:

– Jag minns kanske bäst hans fantastiska humör. Ett annat minne är när han spelade en match med brutna ben i foten. Efteråt i omklädningsrummet tömde han fotbollsskon på blod men han spelade ändå. Han var en äkta järnkamin och som förebild har han betytt allt. Han har präglat hela föreningen, som den renhårige kämpe han var.

”Han kämpade alltid”

Förre moderatledaren och landshövdingen i Stockholm, Ulf Adelsohn, blir bestört när han får höra nyheten om Sandbergs bortgång.

– Det var jäkla tråkigt att höra.

– Knivsta kämpade alltid, gnällde aldrig och låg inte och vred sig på plan. Jag minns en match när jag satt bredvid honom på läktaren och en spelare låg på plan i smärtor. Någon sa: Så där låg aldrig du. Han svarade: Jag tycker att det är förnedrande att ligga så där, och åma sig. Det var typiskt ”Knivsta”.

– Han fick ju avsluta sin karriär med ett guld och jag har en jättebild när han bärs i guldstol runt ett fullsatt Råsunda.

”Han fanns med överallt”

Ur-djurgårdaren Lars-Gunnar Björklund minns Gösta ”Knivsta” Sandbergs häpnadsväckande breda idrottstalang.

– Han fanns ju med överallt. I bandyn där han gjorde fem, sex allsvenska säsonger, i hockeyn där han spelade ihop sex svenska mästerskap, i fotbollen naturligtvis där han förde Djurgården till fyra mästerskap.

– Han var rejäl kille, en öppen och fin människa som alltid ställde upp.

Läs också:

Jim Jaber