”Agenterna är för många & för dåliga”

Mats Gren blir rådgivare – sågar kollegorna direkt

FOTBOLL

Mats Gren gjorde 15 år som proffs. Nu ska han bli rådgivare åt svenska spelare som ska ut i Europa och han är kritisk till hur många agenter agerar.

– Det finns för många dåliga rådgivare som bara försöker sälja sina spelare för att tjäna pengar, säger han.

Mats Gren har slagit in på en ny yrkesbana och blir rådgivare åt svenska fotbollsspelare – rådgivare och agenter är något som han annars ställer sig kritisk mot.

Många före detta stjärnspelare ger sig in i agentverksamheten. Senast Stefan Pettersson och Magnus Erlingmark. Nu är det dags för ytterligare en före detta landslagsman. Mats Gren, med bland annat 15 år som proffs i schweiziska Grashopper bakom sig, går in som rådgivare i Swedish pro soccer agency.

– Jag kommer inte att bli agent, det har vi en jurist som sköter. Jag ska jobba som rådgivare i ett team där vi ska försöka arbeta lite annorlunda än man brukar, säger han.

Gren menar att många agenter i dag inte tänker på vad som är bäst för spelaren.

– Man ser hur många spelare kommer till klubbar där de inte alls passar in, så hamnar de på bänken och måste säljas vidare. Till slut är de hemma i Sverige igen, säger Mats Gren.

Synd med Rundström

Har du något exempel?

– Jag tycker att det är synd att Björn Runström försvann till Fulham. Det är tufft för en spelare som inte ens gjort en riktig landskamp. Det gäller att ta en lite mindre steg först.

Men är det inte svårt att tacka nej till sådana pengar?

– Självklart är det svårt. Det gäller även som agent. De

tjänar ju också pengar på stora affärer.

Dessutom vill väl klubbarna ha ut så mycket pengar som möjligt?

– Jag har väldigt bra kontakt med klubbarna i Sverige och ska försöka utveckla det ytterligare. Vi vill köra med öppna kort hela vägen och då hoppas jag att klubbarna ser vad som är bäst för spelaren också.

Grens spelarkarriär