Supercupen – ett superfiasko

Bara 1200 åskådare såg matchen

FOTBOLL

Svensk fotbolls första supercupfinal någonsin blev ett publikt praktfiasko. Trots lördagens kanonväder kom bara 1240 åskådare till Borås arena.

Matchen? Den vann Elfsborg med 1-0 efter mål av nyförvärvet James Keene.

– Tolvhundra åskådare? Det är väl svårt att få hit folket. Det är synd när de försöker starta något att det inte får fart, sade Henrik Larsson efter matchen.

Helsingborgs storstjärna har spelat många likartade matcher under sin internationella karriär, och när han nu gjorde det i Sverige kunde de yttre förutsättningarna för en fotbollsfest knappast ha varit mycket bättre. Solsken, vindstilla och varmt i luften – fjärran en sedvanlig svensk säsongsinledning.

Men med högre biljettpriser än i allsvenskan valde många Elfsborgsanhängare att se den tv-sända supercupfinalen hemifrån.

– Det är förvånande att det drar mindre folk än när vi möter Gais i en träningsmatch, sade Elfsborgs tränare Magnus Haglund efteråt.

Av de som faktiskt kom till Borås arena tog några hjälp av banderoller för att klart och tydligt visa vad de tyckte om Kentaros matcharrangemang. ”Dyra biljetter, fotboll på tv, svensk fotbolls framtid?” löd en. ”Utsugare” en annan.

– Det här är en väldigt bra idé. Om vi marknadsför den på rätt sätt, sade Helsingborgs tränare Stuart Baxter.

Den nyinstiftade titeln vanns till slut av hemmalaget sedan matchen kommit till liv ordentligt efter en händelsefattig första halvlek. I andra var tempot högre, ytorna större och i den 55:e minuten gjorde James Keene matchens enda mål när han nickade in ett skarvat inkast.

Helsingborg var nära att svara omedelbart via två tunga långskott. Först drog vänsterbacken Franco Miranda bollen i ribban och ett par minuter senare träffade McDonald Mariga stolpen. När bara ett fåtal minuter återstod fick HIF ett mål bortdömt. Razak Omotoyossi varnades efter att ha tacklat in en boll som domare Martin Ingvarsson ansåg att Elfsborgs keeper Johan Wiland hade händerna på.

Johannes Cleris/TT

ARTIKELN HANDLAR OM