Bank & Niva

Sveriges bästa fotbollsskribenter om veckans hetaste ämnen – varje måndag i Sportbladet

FOTBOLL

1

3–0 för det nya Brasilien mot Argentina i London. Världens genom tiderna bästa lag? Joga bonito? Allt det där?

Simon Bank

– Brasiliens nye förbundskapten heter Hegel. Nej, det gör han inte alls. Han heter Dunga. Men det är gammal hegeliansk dialektik som ska rädda Seleção; ni vet, historien svänger från en extrem till nästa. Dunga (den ende som fått artistnamn från Snövit-dvärgen Toker) kommer från södern, som Scolari – och liksom Scolari vill han hellre ha ett lag än superstjärnor. Jag såg Brasilien mot Argentina, de spelade fint och Kaká gjorde ett världsklassmål. Strunt samma. Det viktiga är den nya attityden. Dunga plockar in spelare från Ukraina och Moskva, han visar att namn är inget utan vilja – och Elano belönade honom med två mål. Jag tror minsann att Brasilien lärt sig något nytt. Spela snyggt? Det kan de redan.

Erik Niva

– En undersökning i Folha de São Paulo visade att 63 procent av brasilianarna först var missnöjda med utnämningen av Dunga som ny förbundskapten. ”Jag hade kunnat ge Jesus Kristus jobbet, och ni hade ändå klagat”, suckade förbundsordföranden Ricardo Teixeira. Om tidningen gör om omröstningen i dag blir siffrorna annorlunda. Tanken är ju att Dunga ska ha passionen som får att få lata, mätta stjärnor att börja brinna igen och visst... Det som gladde mest med matchen i går var inte Kakás 70-metersrush, utan att brassarna faktiskt såg beslutsamma ut. ”När Argentina spelade fotboll hade vi problem, men när de försökte mangla oss körde vi över dem”, summerade Dunga.

2

I övermorgon spelar Ryssland sin första EM-kvalmatch mot Kroatien, och Europas störste tränare börjar sin resa med Europas största land. Vad blir det av ekvationen Guus Hiddink–Ryssland?

Simon Bank

– När Sverige presenterade truppen till matchen mot Lettland höll Göran Göransson ett anförande om hur letterna spelat mot Ryssland. Sket väl jag i – jag ville veta hur Ryssland spelade. GG berättade om 3-4-3, många målchanser och ett lag som slet sig till 1–0 i sista minuten. That’s my Guus. Det här är hans tuffaste uppgift hittills. Rysk klubbfotboll exploderar, men de utländska tränarna (Jorge, Courbis, Scala?) har kommit och gått på ett par månader. Alla har vittnat om att det ryska psyket är svårt att tackla, men Hiddink är en mästare på just det, att ta fasta på det unika i en nations själ. Ryssland är en slumrande jätte, om någon kan väcka den så är det Guus Hiddink.

Erik Niva

– Vi behöver nog inte upprepa att den här spalten gillar Guus Hiddink, men nu är jag faktiskt tveksam. Häromdagen läste jag en text av Andrej Semjaninov i Kommersant. Rubriken var ”Gäst utan framtid”, och artikeln beskrev hur det gått för utländska tränare i det forna Sovjet. Armenien, Azerbajdzjan, Estland, Georgien, Kazakstan, Lettland och Uzbekistan har redan provat utländska coacher. Försöken har misslyckats överallt, förutom i de två baltstaterna. I Ryssland är avståndet mellan vad som förväntas och vad som är realistiskt enormt – ”Vi har ambition som ett Brasilien, men når resultat som ett Korea”, enligt Kommersant – och tålamodet med Hiddink kommer att vara kort.

3

Carlitos Tevez och Javier Mascherano blir Eastenders och det mystiska konsortiet MSI pratar om att göra West Ham till Englands största klubb. Gör allt det här begripligt, tack!

Simon Bank

– På tio rader? Jesus. Okej, det finns egentligen bara en fråga som skiljer MSI-Hammers-Corinthians-länken från att vara en komplett deckarroman. Frågan lyder ”har Roman Abramovitj något med MSI-bossen Kia Joorabchian att göra?”. Mycket pekar åt det hållet, och i så fall är det fritt fram för fantasier. Ska MSI köpa West Ham? Är lånet ett sätt att se till att ingen Chelsea-konkurrent köper loss argentinarna? Ska Tevez och Mascherano slussas in i engelsk fotboll för att kunna ta steget till Chelsea nästa år? Är Hammers på väg att bli en farmarklubb? Ingen vet, men jag kan sätta varje krona i min ficka på att superduon inte satt i Brasilien och snackade om att de alltid drömt om att spela med Bobby Zamora.

Erik Niva

– Okej, den korta versionen är den här: Det finns ett småsjavigt idrottsföretag som heter MSI (Media Sports Investments). De köpte Corinthians för två vintrar sedan, och har sedan dess letat efter en väg in på den europeiska marknaden. Nu verkar de ha hittat den i West Ham. Det lär föras samtal om ett köp i detta nu, och två argentinska Corinthians-stjärnorna lär göra de engelska fansen betydligt mer välvilliga till sina nya ägare. Så. Den långa versionen är betydligt – betydligt! – längre och innehåller uppgifter om pengatvätt, skattesmitning, oligarker, privatiserandet av fotbollen och en hel massa annan smuts. Tur att vi slipper den just här och just nu.

4

Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

Simon Bank

– Hängde ni med i förra frågan? Och förrförra? Och den före det? Jag tänkte sy ihop allt med hjälp av gamle sure Uli Hoeness, Bayern-bossen. I en tidningsintervju i helgen konstaterade han att det stora hotet i fotbollsvärlden kommer från? Ryssland. Alla miljardinvesterare håller på att sänka den moderna fotbollen. Senast i raden är Viktor Vekselberg (jo, en oljemagnat till) som just köpt loss rättigheterna till landslagets träningsmatcher. Det argentinska landslaget, alltså. Hoeness konstaterar lågmält att vändningen kommer när ”oljekoncernerna avslutar sin maffia med ryssar och araber och vi utvecklat alternativa bränslen, så att de kan sluta med sin lek och måste börja dricka sin egen olja”.

Erik Niva

– Vi har varit alldeles för dåliga på att följa upptrappningen i samband med Donau-derbyt mellan Rumänien och Bulgarien. I förra veckan var den bulgariska försvarsministern Vesselin Bliznakov i Rumänien. Han ville besöka matcharenan i Constanta, men trots sin ställning nekades han inträde. Rumänerna misstänkte nämligen att han tagit med sig en grästuva från Vassil Levski-stadion i Sofia, och ville till varje pris hindra honom från att plantera den. Nu räddade Bulgarien ändå 2–2, efter två sena mål av Martin Petrov. Förbundskapten Hristo Stoitjkovs kommentar: ”Jag har bott ute i Europa i 15 år, medan rumänerna fortfarande är bönder som cyklar runt på gatorna”.