Sverige mot Serbien i U21-playoff

FOTBOLL

Sveriges U21-landslag i fotboll lottades mot Serbien i de avgörande playoff-matcherna om en plats i nästa års EM-slutspel.

– En härlig utmaning, säger förbundskapten Jörgen Lennartsson på Fotbollsförbundets hemsida.

Foto: BILDBYRÅN
U21-landslagets Samuel Holmén.

Sverige börjar på bortaplan i Serbien fredagen den 6 oktober, och hemmareturen spelas tisdagen den 10 oktober. Segraren går vidare till nästa års slutspel som avgörs i Holland i juni. Dit kvalificerar sig sammanlagt åtta lag och slutspelet fungerar även som OS-kval till Peking 2008. De fyra semifinallagen i EM-slutspelet kvalar in till OS.

– Positivt att vi får börja borta, säger Lennartsson. Nu gäller det att åka ner och spika igen och sen avgöra hemma.

Serbien och Sverige var de första lagen ur skålarna i lottningen i Nyon. Jörgen Lennartsson följde lottningen på plats.

– Alla alternativ vi kunde ha lottats mot är också bra lag. Serbien är av hävd ett bra lag, och har spelare ute i de europeiska ligorna. Men vi ska ha en bra chans ändå.

Serbien kvalificerade sig till playoff med tämligen komfortabla segrar borta mot Georgien (3–1) och hemma mot Litauen (2–0).

I senaste U21-EM (2006 i Portugal) var Serbien i semifinal. Nio spelare från den truppen är med även i detta kval. I U21-EM 2004 i Tyskland möttes Sverige och Serbien i semifinalen. Matchen avgjordes på straffar och Serbien vann till slut med 7–6. 7-6 Serberna förlorade sedan finalen mot Italien.

– Vi ser fram mycket mot de här matcherna, våra möjligheter att ta oss till EM är goda, säger Jörgen Lennartsson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM