Frank & Bank

Finanser i veckan

FOTBOLL

Modern fotboll är lika mycket industri som sport, lika mycket börs som boll. En enda svensk tidning tar den aspekten på allvar.

Varje XL-måndag presenterar Sportbladets Simon Bank och Frank Östergren senaste nytt från fotbollsvärldens ­finanser i den här spalten.

Tufft år, Twaite

Har du haft ett jobbigt år? Inget jämfört med Michael Thwaite.

Thwaite, en talangfull 23-årig mittback från Sydney, fick chansen att bli proffs i rumänska ligan. Han hamnade i FC Nacional och ett hemskt kontraktbråk. Kontraktet skulle avslutats i juli, men en diffus klausul innebar en förlängning på ett halvår. Trist för Thwaite, som ville gå till Wisla Krakow. Nacional satte hårt mot hårt, och i vintras skickade de spelaren till att träna med en division III-klubb vars träningar hölls i minusgrader. Thwaite ville inte bråka, eftersom det kunde riskera hans chanser att få en plats i Australiens VM-trupp.

Nu har tvisten lösts, med att Thwaite dömts till böter på en halv miljon kronor. Han missade VM, fick ett år förstört – men nu är han äntligen på plats i Krakow.

– Det är en fri värld. Vi vet det i Australien, men i Europa håller de på att lära sig det, säger Thwaite till The Age.

Veckans vinnare: Barcelona. Efter att ha förhandlat med Mördare (Kinas regering) och Mammon (spelföretag) valde de att sälja ut sina dräkter till Unicef. Av alla dåliga val känns det faktiskt som ett ganska vackert.

Veckans förlorare: Paris Saint-Germain. Inte nog med den å-så-smärtsamma förlusten mot arvfienden Olympique Marseille i går. Och inte nog med att de inlett säsongen katastrofalt. Nu har klubbledningen dessutom lämnat fältet fritt för en miljard sarkasmer. Efter en vinst på fem matcher har de nu tecknat ett fett sponsoravtal med Alain Afflelou, ett företag som sysslar med att sälja? glasögon.

Simon Bank, Frank Östergren