”Jag skulle vilja se något som vred maktkartan lite”

Simon Bank chattade om Champions League

FOTBOLL

Simon Bank säger: Hej, allihop. Nu är det sju timmar kvar till festen börjar för oss fotbollsälskare, och innan jag blir alldeles Thomas Nordahl med er är det lika bra att ni börjar ställa frågor. Skjut.

dado säger: Hej Bank! Beundrar dig och brukar alltid njuta av din humor....är en inbiten interista och jag undrar hur du uppfattar zlatans status i italien och inter? dvs hur stor e han egentligen där nere? Tacksam för svar och fortsätt med det fina arbetet....

Simon Bank säger: Ibra är ett stort, stort namn i Italien. Han röstades fram som bäste utlänning under sin debutsäsong i Serie A och var dessutom fansens favorit. Det säger allt. När Inter plockade honom från Juve var det en rejäl markering om att makten förflyttats.

Max säger: Tjena Simon, jag både tror och hoppas att Barcelona kommer vinna Champions League i år igen. Men vilka ska bli största hotet? Real Madrid, Manchester United och Milan tror jag kan vara starka och outsiders är Inter och Chelsea. Arsenal är inte med i toppen i år! Hur tror du de slutar? mvh Max

Simon Bank säger: Jag är inte så säker på att United har stabilitet för att hålla hela vägen. Real Madrid gjorde rätt när de offrade estetiken för praktiken och plockade över en trubbig vinnare som Don Fabio - de blir oerhört giftiga. Det är svårt att försvara en titel, och jag tror att Chelsea eller Inter tar hem det i vår. Milan, Lyon, Barcelona och Madrid utmanar. CSKA Moskva kan skrälla.

Daniel säger: Tjena Simon! Vilket lag tror du kommer skrälla i årets turnering och vilken spelare kommer få sitt stora genombrott?

Simon Bank säger: Ah, du ser - jag hann före där. CSKA Moskva ska du se upp för, de har ett gäng bra brassar och en fin ranglig 19-åring som heter Jô och vräker in mål. Lyon är väl ingen överraskning längre, men de siktar högt och har musklerna för att gå ännu längre nu. Genombrott: Jô, Ricardo Oliveira och ett gäng småkillar i Porto/Benfica.

Robin säger: Tror du att FC Köpenhamn har någon chans att ta sig vidare ifrån gruppspel och i så fall hur långt tror du att dem kan gå?

Simon Bank säger: Nej, jag tror tyvärr att FCK är chanslöst. De fick en grupp som ger Don Ø en massa tv-pengar, men knappast några sportsliga framgångar. Men de fick en bra början, med Benfica. Det är inte omöjligt.

Mor Kerstins Torg säger: Tjena Bank. Vad tror du behövs för att vi ska få se ett allsvenskt lag i CL i framtiden?

Simon Bank säger: Mother Kerstin Street! (det där är internt) Jag har tragglat det här ett par år nu; vi behöver arenor som ger en grund till att bedriva professionell verksamhet, vi behöver hårdare satsning på egna talanger och komplement med ledare och spelare som varit ute och vet vad som krävs i Europa. De klubbar som just nu har flest delar av det här är MFF och Elfsborg.

Vem tror du blir skyttekung i årets champions league? säger: Hej - vem tror du blir skyttekung i årets champions league?

Simon Bank säger: Gissningstävling. Här är tre bra alternativ: Sjevtjenko, van Nistelrooy eller Pippo. Jag satsar på Real-Ruud.

Patrikaldo säger: Hej Bank! Hur mycket betyder det för Real Madrid att man lagt vantarna på Europas största måltjuv, Ruud van Nistelrooy, för deras titeldrömmar i Champions League?

Simon Bank säger: Hola. Det betyder väldigt mycket, naturligtvis. van Nistelrooy gör aldrig mål när han inte är i straffområdet, han deltar inte särskilt mycket i spelet och är mer realist än Real-ist - men han ger Madrid en dimension de saknat.

säger: Tja, jag älskar turkisk fotboll och reser dit minst en gång om året, och får då se massvis med duktiga lirare, och talangfulla yngre killar.. Men varför tror du att det finns så få turkiska spelare i dom större ligorna?

Simon Bank säger: Ett delat svar. Dels beror det på det turkarna kallar "den europeiska blindheten", att man har svårt att se Turkiet som en del av Europa. Dels beror det på att unga turkar ofta blir lite för stora stjärnor för tidigt i Istanbul och nöjer sig med det. Den tredje förklaringen är att fotbollsvärlden består av idel trendhoror; om en norrman lyckas i Liverpool vill alla i Premier League köpa norrmän. Gör en brasse tre på foten i Kalmar vill hela allsvenskan lära sig portugisiska. Och väldigt få unga turkar har lyckats i väst.

LFC-Eric säger: Vilken svensk tror du lyckas bäst i årets CL?

Simon Bank säger: Jag tror och hoppas på Zlatan Ibrahimovics, Sefiks grabb.

Hannes säger: Vilket lag rankar du som bäst av alla lag som vunnit Champions League?

Simon Bank säger: Gud, så svårt. Det mest sympatiska, och förmodligen bästa lag som vunnit är Ajax. -95 var det va? Med Litmanen, van der Sar, Rijkaard, Davids, Overmars och de Boer-bröderna. Ojojoj, som Hysén skulle sagt.

Nilzz0n säger: Jag ser Rafa Benitez som en taktiker men ibland kan jag tycka att hann inte vågar satsa framåt särskilt i CL. Ofta startar han endast med en forward tycker du han är feg?

Simon Bank säger: Nej, jag tycker att Rafa är den kanske främste coachen av alla i modern fotboll. Hela världen, mer eller mindre, har ju följt efter i det tänkandet. Ja, det är förmodligen fegt - men väldigt smart. Kolla VM senast, de allra flesta spelar varianter av Valencias spel från fem år sen.

Arsenal säger: Arsenal har inte gått bra i ligan, varken förra året och starten i år. Men dom gick väldigt bra i Cl förra året, tror du dom kommer gå långt i år också ?

Simon Bank säger: Det vore historielöst att döma ut dem, de såg inte så bra ut förra hösten heller och det gick ju rätt bra till slut. Jag tror att Wenger kommer att få ordning på laget igen, Rosicky är en kanonvärvning och om Titi Henry är hel kan de slå alla lag. De är däremot fortfarande alldeles för beroende av honom, så jag tror inte de går hela vägen.

alfred säger: Hej Simon, Sveriges särklassiga krönikörkung! Jag skulle vilja veta vad du ger Milan för procentuell chans att ta hem bucklan i år? jag tror att Oliveira kan bli en bra ersättare till Shevchenko och att Gilardino kommer utvecklas ytterligare är jag övertygad om men Milans gamla adelsmärke (defensiven/backlinjen) blir ju inte direkt yngre.

Simon Bank säger: Tack för de snälla orden. Du är en av mina frågekungar nu. Procent är svårt, och jag har flaggat för ytterbacksproblemen förut. Kanterna är så viktiga när man spelar med fyra centrala mittfältare, och även om Bonera kan bli något så finns inga garantier här. Förr eller senare kommer Cafú, Serginho, Favalli och gänget vara FÖR gamla - och då är Milan illa ute. Men jag tror de fixar ett år till, och då handlar det om just det du skriver; kan Oliveira bli en målkung, kan Gila växa in i rollen som ledare? Jag ger det... 20 procents chans att lyckas hela vägen.

säger: Om du fick äta middag med en CL tränare vem skulle du välja och varför, dessutom vilken restaurang skulle ni gå på?

Simon Bank säger: Jag hade gillat att träfa José Mourinho, på the Fat Duck utanför London. Jag tror att han hade gillat Heston Blumentahls köks-ideologi, jag tror att Blumentahl hade gillat José och jag tror att jag hade gillat alltihop väldigt, väldigt mycket.

Solid säger: Hej Simon. Älskar när du e med på Canal+. You Rock! Tänkte bara hör vilken backlinje du tycker ser bäst ut i årets CL. Alltså vilkets lag backlinje.

Simon Bank säger: Du slog just ut Alfred som min frågekung. Undrar om inte Chelsea ligger ganska bra till i år också, även utan Gallas.

Freddie säger: Vem är sveriges bästa fotbollskomentator?

Simon Bank säger: Om du räknar experter också så är Jens Fjellström överlägsen, han har både den analytiska förmågan och ett språk - han är den ende som säger saker som "det är ett givande och tagande, ett slitande och dragande" under en match, som i söndags. Bland kommentatorerna gillar jag Jeppe Hussfelt, trots att han ser konstig ut.

Hannes säger: Drömfinal?

Simon Bank säger: Totten... Nej jävlar. Jag skulle vilja se något som vred maktkartan lite, det vore roligt. CSKA Moskva-Lyon? Kör på det.

– Tack för alla frågor, särskilt Solid och Alfred. Jag glömde förresten Roma, de får gärna spela final också. Nu ska jag äta lunch och ladda för kvällen, vi ses i tidningen i morgon.