Åtvidaberg chanslöst mot Grasshoppers

Sveriges enda kvarvarande cuplag på väg att slås ut

FOTBOLL

Åtvidabergs roliga tog slut med en tvärnit.

0–3 (0–2) mot Grasshoppers – och ett omöjligt uppdrag väntar i returen.

– Vi mötte en för bra motståndare helt enkelt, säger tränaren Kent Karlsson.

Förhoppningarna om ännu en uppseendeväckande skräll, i den mån sådana fanns inför mötet mot det schweiziska topplaget i Uefacupens första omgång, släcktes tämligen omgående.

Och effektivt.

Grasshoppers rullade runt, kände av och liksom mjukade upp Sveriges enda och kvarvarande representant i det europeiska cupspelet.

Sedan small det.

Snabbt baklängesmål

En annan kväll och det hade varit ett skott från 20 meter som Henrik Gustavsson plockat som ett äpple från trädet.

Nu hade han oturen att se ett försvarsben toucha bollen.

Med kroppstyngden på fel fot och på väg ett håll smet Diego Leons boll åt det andra och Gustavsson kunde bara se på.

0–1 efter tio minuter och gardinen hade börjat sin färd nedåt.

– Den tur vi hade behövt, hade Grasshoppers, säger Kent Karlsson.

Att det var helproffsen från Zürich mot halvamatörerna från superettan var uppenbart redan innan Leons turliga mål. Det som hände mot Brann (3–3 borta och 1–1 hemma) var inte i närheten av att inträffa på Idrottsparken i Norrköping, dit Åtvidaberg utlokaliserats i brist på en egen arena av internationellt gångbart snitt.

Trean i schweiziska ligan var en sko med att alldeles för stort nummer för att låta sig trampas på tårna av nian i superettan och Sveriges just nu 23:e lag.

Men vem hade väntat sig något annat? Åtvidaberg befinner sig sensationellt på en nivå dit allsvenska lag med ambitioner inte nådde.

Skapade inte mycket

– Matchen blev den väntade. Vi visste att Grasshoppers var ett snabbt, tekniskt lag. Vi visste att vi var tvungna att försvara bra samtidigt som vi skapade chanser, vilket vi inte gjorde. Resultatet speglade matchen, säger Karlsson.

Ett lamt skott på mål av Sheriff Suma. en frispark av Christoffer Karlsson som Fabio Coltorti valde att boxa bort, en och annan halvchans – roligare blev det inte framåt.

Brasilianaren Eduardo nickade in 0–2 när Gustavsson inte fick hjälp av sina försvarare sedan han parerat Diego Leons skott.

Där och då var förstås matchen över och rullgardinen i botten.

Grasshoppers tränare Krassimir Balakov kunde utan oro kosta på sig att spara Eduardo och Leon för framtida bruk och bytte ut båda redan i pausen.

Scott Sutter nickade elegant in 0–3, omarkerad vid första stolpen vid en hörna och resten var tidsdödande bolltrillande i väntan på hemfärden.

Returen spelas i Zürich om två veckor, men Åtvidaberg kan lägga krutet på att se till att brukslaget inte dras in i striden kring superettans nedre kvalstreck.

Och det med den trots allt sköna känslan att det var kul så länge det varade. Och de här orden att ta med sig från Krassimir Balakov, Grasshopperstränaren:

– Våra spelare fick verkligen anstränga sig. Att nå så här långt som division 2-lag är verkligen värt ett erkännande.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM