Toppmötet - ett rent familjedrama

Bröderna Koeman i tuff duell - lillebror Ronalds PSV bäst

1 av 2 | Foto: REUTERS
BRÖDRAKAMPEN Ronald Koemans (till vänster) PSV Eindhoven vann prestigemötet mot storebrodern Erwins Feyenoord med 2-1. "Det var en sur förlust", sa Erwin Koeman efter matchen.
FOTBOLL

Gårdagens familjedrama:

PSV Eindhoven-Feyenoord.

Då visade lillebror Ronald Koeman att minst kan vara bäst.

- Det var surt, sa storebror Erwin Koeman.

Ronald Koeman var en av Europas bästa och mest hårdskjutande försvarsspelare under 1980 och 90-talet. I sin klassiska liberoposition styrde han såväl det holländska landslaget som Ajax, PSV Eindhoven och Barcelona. Hans storebror, Erwin, kom aldrig riktigt upp i samma standard men spelade två stora mästerskap för Holland.

Tryckte till brorsan

Tillsammans förde de Holland till EM-guldet 1988. När de för första gången möttes i den holländska ligan small det direkt. Lillebror Ronald hade lämnat FC Groningen för Ajax och när storebrorsan försökte bryta igenom i strax utanför straffområdet tvekade inte Ronald en sekund.

Han klev in och tryckte bort sin bror som flög som en vante.

Efteråt förklarade han:

- I det läget hade jag kunnat tackla min egen mor. Hade de gjort 2-0 där hade vi garanterat förlorat matchen. Just då var inte Erwin min bror utan bara en spelare i det andra laget.

I går möttes de igen - från bänken.

Lillebror Ronalds PSV slog storebrors Erwinds Feyenoord med 2-1.

- Jag har känt mig bekvämare när jag suttit bredvid min bror, sa Erwin Koeman på presskonferensen.

"Hamnat i svårt läge"

- Det var en sur förlust. Vår taktiska organisation var bra överlag men PSV tog tillvara på två moment när vi inte var organiserade. Jag tyckte vi förtjänade minst ett oavgjort resultat, säger Erwin.

PSV tog ledningen med 1-0 redan efter sju minuter genom Farfan och ökade senare på till 2-0 genom Alex. Feyernoord och Guzma replikerade snabbt med en reducering men närmare kom aldrig topptippade Feyenoord som fått en dålig inledning på ligaspelet.

Efter fyra omgångar har laget bara samlat på sig fyra poäng. Frågan är om det blir något returmöte bröderna emellan i vår.

- Vi är inte döda än men har hamnat i ett svårt läge. Nu ska vi försöka hitta en lösning på problemet, säger Erwin Koeman.

Brorsan stöttade.

- Feyenoord visade att de verkligen kan kämpa i matcherna.

I PSV Eindhoven debuterade nyförvärvet Patrick Kluivert.

Marcus Leifby

ARTIKELN HANDLAR OM