Lagerbäck, Olsen och Hareide kritiska mot importer

”De tar platser från inhemska talanger”

FOTBOLL

Sveriges, Norges och Danmarks förbundskaptener Lars Lagerbäck, Åge Hareide och Morten Olsen gör gemensam sak – mot massimporten av spelare till de skandinaviska fotbollsligorna.

De tre är kritiska till att antalet utländska spelare i ligorna ökar – och hävdar att det hämmar utvecklingen i länderna i stort.

I ett gemensamt uttalande via Danska fotbollsförbundet, DBU, är de överens om att importen av erkända klasspelare är bra. Därför hyllar de att spelare som Brede Hangeland, André Bergdölmo, Tobias Linderoth, Marcus Allbäck och Atiba Hutchinson alla haft stor del i FC Köpenhamns Champions League-framgångar.

Däremot är de kritiska mot mängden av ordinära importer.

I uttalandet säger de:

– Om inte de utländska spelarna bidrar till den sportsliga nivån i de tre länderna så tar de i stort sett bara platser från inhemska talanger. Och det har en negativ inverkan på utvecklingen av unga, skandinaviska spelare.

Lars Lagerbäck:

– Våra ligor kommer givetvis alltid att utgöra utvecklingsplatser för talangfulla spelare oavsett nationalitet, spelare som antingen är på väg till större klubbar utomlands eller som gör ett mellanspel. Men vi kan inte framöver utveckla lika många inhemska talanger i klubbarna om de dagligen ska konkurrera med utländska spelare som inte sportsligt är väsentligen bättre.

Enligt en analys som Svenska fotbollförbundet har gjort har andelen utländska spelare i allsvenskan stigit från 11 procent säsongen 2002 till 21 procent 2005. I år ligger siffran på 30 procent.

TT