Bank & Niva

Sveriges bästa fotbollsskribenter om veckans hetaste ämnen – varje måndag i Sportbladet

FOTBOLL

1) Lyon spelar Europas bästa fotboll, men har inte nått längre än kvartsfinal i CL. För två år sedan var Monaco i final. Nu slåss de i botten av Ligue 1. Förklaring?

BANK: Precis hur enkelt som helst. Det fanns ingen stabilitet i ASM ens när de var som bäst, och efter den där finalen var det hela havet stormar. Legendariske presidenten Jean-Louis Campora hade redan lämnat, alla spelare med ett namn försvann, Deschamps stack till Italien, ekonomin har rasat. Nu ska nye vd:n Marc Keller bygga om klubben från grunden, och det är inget jobb jag skulle vilja ha. ASM är en kaosklubb med moralen i botten, och för varje poängtapp blir pressen på klubbledningen hårdare. Hur lätt är det att tänka långsiktigt och begåvat i en sådan situation? Keller har ett av Fotbollseuropas tuffaste jobb i vinter.

NIVA: Bara tre av de fjorton spelare som deltog i Champions League-finalen är kvar i Monaco, och det räcker egentligen som förklaring. Stora smålag har köpts sönder förr. Det är inget obegripligt med det, men det som är frustrerande med historien om Monaco är att det faktiskt inte hade behövt hända den här gången. ”Alla utom Rothen ville stanna, men de gjorde det omöjligt. Jag menar, vi hade precis gått till Champions League-final, och de ville sänka min lön. Världen var upp-och-ner”, har Ludovic Guily berättat. Sommaren efter CL-finalen tog en ny ledning över och prioriterade bort möjligheten att behålla sitt finallag. Nu ser vi resultatet.

2) Ett annat krislag är Tottenham. De slutade femma i våras, men har fått en bedrövlig säsongsstart. Det ryktas att ni kan tänkas ha en del att säga om det?

BANK: Att hålla på Spurs är att lära sig att se skillnad på stora och små kriser. Den här höstens kris är, på ren jiddish, en glitch – en förarglig hicka. Tottenham har valt väg, bytt trupp på ett par år, satsat engelskt och ungt under en klok tränare. De är på rätt väg. Det snackas om saknad efter Carrick, men annat är viktigare. Spurs står stilla och spelar fotboll utan djupledslöpningar och kantspel. Zokora trampar på bollen, Davids trampar på bollen, Jenas är en mes förklädd till tuffing (eller tvärtom, jag vet inte). Damien Comolli löser halva problemet i vinter, Lennon löser resten. Så är Spurs tillbaka på sin gamla fina sjätte-sjundeplats innan ni vet ordet av.

NIVA: Haha, jo ett och annat men inte sådär överdrivet mycket som går att trycka. Som Spurs-supporter har jag sett så många falska gryningar att jag vant mig vid att solen aldrig kommer att gå upp, men den här gången tänker jag ändå inte gå att lägga mig riktigt än. Jag tror fortfarande på Daniel Levy, Martin Jol och den långsiktighet som genomsyrat klubben de senaste åren. Tottenham begick ett generalfel under sommaren. De försatte sig i en situation då de bara hade en kompetent ytter. Nu är Aaron Lennon skadad, Spurs försöker bredda spelet med fyra innermittfältare och anfallen har blivit mer förutsägbart än Fredrik Reinfelts valtal.

3) Inga succéer då? Jo, i Holland har lilla Alkmaar seglat upp i serietoppen. Trea för två år sen, tvåa i fjol och..?

BANK: ?trea i vår? AZ är en av de allra skönaste utmanarsagorna, och Co Adriaanse gjorde en Hiddink i miniformat häromåret när han offensivchockade hela Nederländerna och halva Europa – men vi känner igen den andra delen av sagan också. Storklubbarna köade hemma hos ordförande Scheringa och köpte sönder laget. Försvarschefen Joris Mathijsen drog till Hamburg, och med Perez, Landzaat och Sektioui har coach van Gaal förlorat 25 av fjolårets mål. Det känns lite tungt att lägga för mycket press på att lille Moussa Dembélé, 19, ska fylla hela den kvoten. AZ håller inte hela vägen hem den här gången.

NIVA: Nej, de vinner inte. Försvaret är råstarkt, men för mig är AZ svagare offensivt. Speciellt försäljningen av kaptenen Denny Landzaat (tio mål i fjol från mittfältet) ­har gjort repertoaren mer begränsad. Därmed inte sagt att jag inte hoppas. Jag var och hälsade på i lilla Alkmaarderhout häromåret, och lyssnade på när dåvarande tränaren Co Adriaanse förklarade outsiderfilosofin. Ägaren Dirk Scheringas pengar har givetvis haft stor betydelse, men jag tror ändå att det är arrogansen hos Adriaanse och efterträdaren van Gaal som etablerat AZ i toppen. Humlan kan inte flyga och bryr sig inte, Alkmaar kan inte konkurrera men struntar i det.

4) Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

BANK: Skräcken inför en ungersk division II-match i lördags. Våldsamma, högerextrema fotbollshuliganer har fått skulden för Budapest-kravallerna som följt sedan det avslöjats att socialistiske premiärministern Ferenc Gyurcsany ljugit för folket. Veckan har präglats av brinnande bilar och krossade fönster, och bland ungerska flaggor i demonstrationer syntes flera Ferencváros-flaggor. ”Fradis” huliganer har startat upplopp tidigare i sommar, när klubben tvångsnedflyttades för misskött ekonomi. I lördags fruktade polis att demonstrationerna skulle spåra ut efter matchen mot Tuzser. Det blev en rätt lugn natt ändå. Kanske mest för att Ferencváros vann, 7–1.

NIVA: Publikstriden i Belgrad. Partizan och Röda Stjärnan spelade det 127:e ”eviga derbyt”, och drygt 20 000 släpade sig till gamla JNA-stadion. Det låter inte mycket, men det var i alla fall fler än de patetiska 8 000 som kom till vårderbyt och framförallt var den stora Partizan-falangen Grobari tillbaka för första gången på ett år. De har visat sin makt. Deras strid mot sin egen klubbledning har varit så infekterad att de bojkottat matcherna sedan september i fjol, och under den tiden har det bara gått sämre för Partizan. ”Utan fansen är vi ingenting. Jag ber verkligen för att de och styrelsen ska gräva ner stridsyxan”, säger Partizan-kaptenen Albert Nadj.

Simon Bank, Erik Niva