Så blir den nya superarenan

"Arenan ska bli den modernaste och bästa i Europa" Får en publikkapacitet på 50 000.

FOTBOLL

Nu börjar byggandet av den nya superarenan i Solna på allvar.

Fotbollsförbundet har beslutat att nybygget ska ha samma form som Amsterdams arena.

I samband med den nya arenan växer en helt ny stadsdel fram med handelscentrum och 2000 nya bostäder.

Jättebygget tar form. I dag presenterades nya detaljer kring bygget av "Nya Nationalarenan".

Nu är detaljplanen för den nya nationalarenan som ska byggas i Solna klar. Det står klart att arnean till formen kommer att inspireras av Amsterdams arena.

Andra inspirationskällor när man dragit upp ritningarna har varit Cardiff Millenium Stadion, Coventrys nybyggda arena och nya Wembely.

Arenan får naturgräs, och kommer att rymma en fotbollspublik på 50 000.

De första spadtagen för den nya arenan tas år 2008. Bygget ska vara klart 2011.

När arenan är klar ska det vara den modernaste i hela i Europa, "bäst i klassen" och målet är att den ska uppfylla Uefa och Fifas standard.

Ny stadsdel kring arenan

I april i år beslutade Fotbollsförbundet att bygga en ny nationalarena i Solna. När den står klar är det meningen att den nya arenan ska vara den modernaste i Europa.

Den kommer att vara uppvärmd och ha ett skjutbart tak så att den kan användas året runt. Takhöjden blir 55 meter. Arenan kommer också att användas för olika konserter och arrangemang.

Byggnadskostnaden beräknas till 1,8 miljarder kronor.

Ett annat förslag var att rusta upp och bygga ut Råsunda-stadion, men eftersom det skulle bli lika dyrt som att bygga en ny arena, och dessutom skulle Råsunda isåfall inte kunna användas på två år.

Nu kommer den gamla arenan att kunna användas under byggandet av den nya.

Kring den nya arenan kommer det att växa fram ett handelscentrum, band med den nya arenan kommer det att byggas bland annat hotell- och konferensanläggning, tennishall, sporthall, nya bostäder, bland annat studentbostäder, kontor och en handelsplats.

Karin Thurfjell