”Så här klantigt kan du inte bära dig åt”

Simon Bank om Zlatans mörka kväll

Foto: Bildbyrån
Dumt, orutinerat, klumpigt... ”Det är i det ljuset jag ser Mister Mancinis gest, för det Zlatan gjorde mot Bayern München var motsatsen till allt Mancini står för. Dumt, orutinerat, klumpigt", skriver Simon Bank om Zlatans mörka Champions Leauge-kväll.
FOTBOLL

Att Zlatan Ibrahimovic sparkade Bastian Schweinsteiger såg ni.

Nästa fråga:

Sparkade han Roberto Mancini också?

Stephen Bennett drog upp det andra gula kortet, och Zlatan skakade på huvudet och såg ut som en ängel som blivit påkommen med vingen i kakburken. Mancini, han pekade bara med sitt finger mot tinningen.

Jag är inte säker på exakt vad han menade, men det var väl något i stil med vad alla andra tänkte:

I alla helgons namn, Zlatan, så här klantigt kan du inte bära dig åt i Champions League.

Jag har alltid varit mer av en mittfältsman eller backälskare, men det finns anfallare som fastnat i hjärtat och blivit kvar. Roberto Mancini är en av dem. Världens elegantaste topptränare var ännu elegantare som spelare. Han hade fantastiska fötter, men spelade mest med hjärnan.

Det är i det ljuset jag ser Mister Mancinis gest, för det Zlatan Ibrahimovic gjorde mot Bayern München var motsatsen till allt Mancini står för.

Dumt, orutinerat, klumpigt.

Första gula kortet var ett medvetet val

Om den andra varningen, den för stämplingen på Kleine Schweini, var reflexartad så var den första - en riktad krok mot van Buyten - ett medvetet val. Precis som efterslängen mot Michael Ballack i München i fjol.

Spelare gör misstag. Och Zlatan har, trots sitt rykte som bad boy, bara åkt ut fyra gånger i karriären. Det är inte särskilt mycket.

Men det här kortet väger mer än alla de andra ihop.

Inter spelade en oerhört viktig match i går, det var Javier Zanettis 500:e Inter-match och Mancini var tvungen att visa Massimo Moratti att han fått ihop ett lag som kan spela hem titlar i vår. Att få dem på postorder, som senast, ger inte alls samma tillfredsställelse.

Moratti vill ha världen - och vad får han?

Ett statiskt, dumt och förlorande lag.

Det såg inte bra ut i Lissabon senast, och det såg inte bra ut första timman i går heller. Både Inter och Bayern spelade samlat 4-5-1 i defensiven, men där Bayern flyttade med hela laget upp offensivt så hade Inter ett likblekt mittfält som aldrig fyllde på.

Cambiasso är skadad, Vieira var avstängd, Figo lika långt från bollen som han var mot Sporting. Eftersom portugisen inte är en tia att lita på - och värvarbasen Gabriele Oriali inte värvat en som är det - behöver Inter kompensera med hela sitt tunga, manglande innermittfält.

I går hade de inget alls. Zlatan var ett lite för lätt andra tillslag ifrån att göra ett klassmål, han såg rapp och ganska skarp ut - men sjönk in i samma passiva lunk som alla andra. Bayern såg dubbelt så gediget ut, de vände spelet i sidled och kontrollerade matchen.

Gav bort chanser till seger

Det var inte Zlatans fel att Inter var uselt.

Men det var han som gav bort deras chanser till ett slumpmål på slutet.

I stället fick de en Inter-ironi kastad i ansiktet. I somras sålde Oriali en sydamerikansk playmaker till Roma, och i går sänktes de av en sydamerikan som hette samma sak.

Dagens Inter-spöke: Pizarro.

Bayern-Pizarro löpte fint och diagonalt, tyskarna vann med 2-0 - och i dag är de blåsvarta tillbaka i ett alldeles för bekant kaos.

Roberto Mancini satt löst till inför säsongen, ett misslyckat Champions League-äventyr har han helt enkelt inte råd med. I går ryktades det att Sven-Göran Eriksson var i Stockholm, i dag kan han få ett samtal från en förbannad oljebaron i Milano. Inte för att Svennis är ett särskilt bra alternativ för Moratti, men för att det inte finns särskilt många att välja på.

Höstarna i Champions League handlar fortfarande bara om att överleva, och Inter har ett lag som är starkt nog att göra det. Men de gör det svårt för sig. Och Zlatan gör det svårt för sig. Varje ny utvisning/konflikt/bojkott gör att bilden av honom som en besvärlig typ fäster.

Nu får Adriano chansen

Den här avstängningen gör att Adriano får chansen att spela sig till hans plats i nästa omgång.

Då möter Inter Spartak Moskva på San Siro.

Känner jag Massimo Moratti sist så är det först då han dömer Roberto Mancini.

Det finns få alternativ på tränarmarknaden - men alla är bättre än att förlora.

Inter var trist, Sammy Eto"o är skadad, Sporting hankade sig fram i Moskva - men det fanns en del att titta på i går också. En kort topplista:

1. Peter Crouch vispar in en drömvolley med sina sugrör till ben.

2. Livskonstnären Francesco Totti gör mål på sin 30-årsdag.

3. PSV är bättre än jag trott.

4. Didier Drogba.