Vad har Blatter emot italienarna?

FOTBOLL

Okej:

1) Italiensk fotboll har sina fel och brister.

2) Marco Materazzi är varken ett helgon eller ett rymdsnille.

3) Tur och otur är en del av både livet och fotbollen.

Varför kan Joseph Blatter inte unna Italien VM-guldet?

Foto: AP
Kristina Kappelin är kritisk mot Sepp Blatter.

Det började på Olympiastadion i Berlin den 9 juli. Av någon outgrundlig anledning var Fifas ordförande som bortblåst, när det var dags att ge "gli azzurri" världens fulaste, men mest åtrådda fotbollspris,

VM-trofén, fotbollens Heliga Graal.

Lite märkligt var det ju att ordföranden i organisationen bakom VM uteblev från prisutdelningen. Det har aldrig hänt förr.

Men Joseph "Sepp" Blatter uppfann förklaringen att eftersom det var två europeiska lag som möttes i finalen, var det logiskt att UEFA-basen Lennart Johansson tog hans plats. Och så blev det. Johansson fick beskedet i sista stund.

Man hade kanske svalt Blatters motivering, om det inte vore för hur han har uppträtt efter VM.

Först var det Zidane-Materazzi-affären. Och nu senast har Fifas ordförande varit i Australien och hållit föreläsning.

- Domarna i VM var inte på högsta nivå. Jag är överens med Australiens fans och jag vill be dem om ursäkt. Det var Australien som borde ha gått vidare i VM, inte Italien. Om matchen hade gått till förlängning skulle Australien ha vunnit, eftersom Italien hade en man utvisad, sade Blatter i Sydney häromdagen.

Slagit ner som en bomb

Nu blev det inte så och det beror enligt Blatter på den spanska domaren Medina Cantelejo, som gjorde en felbedömning när han gav Italien straff i sista matchminuten. Fabio Grosso fälldes av Lucas Neill och italienarna åkte till sjunde himlen på Francesco Tottis högerfot.

Blatters ord har slagit ner som en bomb i Italien.

"Blatter: Italien stal VM", skriver den seriösa dagstidningen La Stampa på förstasidan. "Ännu en örfil åt Italien", är rubriken i La Repubblica.

Alldeles bortsett från tycke och smak, är Blatter uppträdande oförsvarligt. Fifas ordförande ska vara opartisk. Kan han inte vara det, ska han avgå.

Italienarna känner sig förolämpade. Några tolkar uttalandet som att Blatter är ute och fiskar röster i Oceanien till nästa val i Fifa. Han har hållit ordförandestolen varm sedan 1998.

Men vad har Blatter emot italienarna? Varför kan han inte låta dem njuta av sin välförtjänta fjärde VM-titel, utan elaka gliringar? Italienska ligan förtjänar kritik. Men "gli azzurris" uppförande i VM var med några få undantag oklanderligt.

Valet till årets guldboll stundar. Sju italienare finns med på listan över de femtio kandidaterna. Jag vet inte om Blatters yttrande påverkar juryn av fotbollsjournalister. Det är i alla fall inte till fördel för italienarna.

I fotboll kan varje domslut diskuteras. Inte ens TV-bevis kan alltid avgöra om domaren dömde rätt eller fel. Men Italiens straff i matchen mot Australien var förhållandevis okontroversiell. Den kommer inte ens i närheten av VM-domaren Byron Moreno skandalösa domslut i åttondelsfinalen mellan Italien och Sydkorea 2002, där Italien straffades på alla tänkbara sätt för att försäkra att Sydkorea gick vidare i turneringen.

Moreno förlorade sin licens kort senare.

Trist för Tyskland och Frankrike

För Fifa var Tyskland-Frankrike en av önskefinalerna i somras. Tyskland skulle kröna sina organisationsansträngningar med en VM-seger på hemmaplan.

Och Zinedine Zidane skulle hyllas som den stora fotbollsstjärna han är och sprida glans över Sepp Blatter och hans vice Michel Platini och hela föreställningen.

Och så kommer di räliga italienarna och förstör hela upplägget. Vinner över Tyskland och lockar fram odjuret i Zizou.

Det var tråkigt för Tyskland och Frankrike, men, som fransmannen skulle ha sagt: c"est la vie. Sånt är livet.

Fyra månader har gått.

Ingen har ifrågasatt VMs utgång, utom Joseph Blatter.

PS. För övrigt anser jag att guldbollen ska gå till Gigi Buffon.

Kristina Kappelin ([email protected])