HIF vann svenska cupen

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/Scanpix
Årets svenska cupmästare heter Helsingborgs IF.
FOTBOLL

Helsingborg bemästrade Råsundas svårspelade matta bäst.

Dessutom var laget klassen bättre än Gefle spelmässigt i finalen av svenska cupen och vann med 2-0.

Så att Stuart Baxters manskap vann var helt rättvist.

– Alltid skoj att komma hem och vinna ett pris, sade Henrik Larsson till TV4.

Förutsättningarna för årets final i den Svenska cupen var inte de allra bästa. Bara några grader varmt och regn gjorde att underlaget på Råsunda inte bjöd till något skönspel mellan Helsingsborg och Gefle.

Gefle började matchen från start med att pressa HIF högt upp, men skåningarna jobbade sig in i matchen. Den första riktigt heta chansen fick HIF-mittbacken Fredrik Björck när han nickade i ribban iden 19:e minuten.

Björck skulle ligga bakom matchens första mål. Mittbacken kastade ett långt inkast som Luton Shelton slängde sig fram och stötte in i mål efter 28 minuters spel.

- Vi har övat på det här på träning så det var skönt att det blev mål, sa Shelton till TV4.

Gefles bästa målchans kom i 41:a minuten. Rene Makondele fick bollen av Yannick Bapupa, fintade bort Erik Wahlstedt och sköt strax utanför stolpen.

Klassmål av HIF

I den andra halvleken var Gefle tvungna att få ett snabbt mål för att komma in i matchen. Men det blev tvärtom HIF som fick ett snabbt mål. Och vilket mål det blev. Hög klass på målet Babis Stefanidis rullade in efter 53 minuter.

Vid en tilltrasslad situation vann Luton Shelton bollen och passade Henke Larsson som som stack in bollen bakom Gefle-försvaret till Fredrik Svanbäck. Finländaren passade snett inåt till framrusande Stefanidis som enkelt bredsidade in bollen i det öppna målet.

I den 69:e minuten var Henke Larsson, som var strålande matchen igenom, nära att pricka in 3-0. Men skottet gick just utanför Mattias Hugossons vänstra stolpe.

Med tre minuter kvar lyfte hete Stefanidis elegant fram bollen till en fri Luton Shelton. Men jamaicanen ramlade när han skulle skjuta och Hugosson kunde rädda enkelt.

Segern betyder att Helsingborg får kvala till Uefacupen.

Tio senaste cupmästarna

Jörgen Källström