Vinnare - inför tomma läktare

Baxter: "Kanske måste satsa mer på marknadsföring"

Foto: Ulf Höjer
ödsligt Bara 3 379 personer kom till cupfinalen på Råsunda. ”Mycket tråkigt”, sa Helsingborgstränaren Stuart Baxter.
FOTBOLL

Helsingborgs IF jublade över cuptriumfen på ett ödsligt Råsunda. Nu vill HIF:s tränare Stuart Baxter se en satsning på Svenska cupen.

- Kanske behöver man satsa mer på marknadsföring, säger Baxter.

Han har visserligen vunnit Champions League, men det hindrade inte Henrik Larsson från att jubla över cupguldet med Helsingborg.

- Jag är väldigt stolt över det här, säger han.

Det var ingen cupfest direkt på nationalarenan. 3 379 personer hade sökt sig till Råsunda i ösregnet och läktarna gapade tomma. Det är den klart sämsta siffran för en cupmatch sedan man flyttade finalen permanent till Råsunda 2002.

- Mycket tråkigt att det är så lite folk. Jag vet inte om jag kan ge något recept på rak arm. Vi i AIK spelade två cupfinaler och vi spelade hemma och borta, men vi hade inte mer folk för det, säger Baxter.

Borde Svenska Fotbollförbundet göra mer?

- De har också ett ansvar, att vi lägger status på cupen. De kan säkert göra mer, de kan säkert ställa frågor till sig själva, vad mer kan vi göra? Vi som klubb kan också göra mer, säger Baxter.

Svaret finns - i Japan?

HIF-tränaren har gott om internationell erfarenhet. Senast var han i Japan och kanske finns lösningen på cupens låga status där.

- I J-league i Japan sålde de ut alla biljetter i sex månader i förväg. Varför? Inte för att japanerna visste så mycket om fotboll utan för att de hade en reklamkampanj som var helt fantastisk.

Babis hjälte igen

Babis Stefanidis var med och avgjorde cupfinalen mot AIK inför nästan 34 000 åskådare 2002. Då med en passning till det matchvinnande målet. Nu gjorde han själv

2-0-målet.

- Det är absolut tråkigt att det inte kommer mer folk till en cupfinal som betyder en plats i Europa, men vi ville vinna i dag oavsett om det var 3 000 här och tittade eller 30 000, säger han.

Det blev inga mål för Henrik Larsson när Helsingborg besegrade Gefle med 2-0 trots ett par bra chanser. Men Larsson stod ändå för en strålande insats i finalen. Det var tydligt att han väldigt gärna ville vinna.

- För att ta medalj så måste man vara där. När man blir lite äldre så värderar man det på ett annat sätt. När man är yngre tror man att chansen kommer tillbaka, men det är inte säkert att den gör det.

Daniel Sjöberg