”Vi borde haft en psykolog”

Nu försvarar Svennis sina insatser i England

FOTBOLL

Sven-Göran Eriksson anser att han gjorde ett bra jobb med Englands landslag. Men en sak ångrar han.

- Jag skulle kanske ha tagit med en psykolog till VM i Tyskland, säger han.

Foto: ANDREAS BARDELL
åh nej, inte igen En välbekant syn - ångestfyllda engelsmän vid sidan av planen.

Domen över Svennis fem och ett halvt år i drottningens tjänst har fallit. Flera gånger. Från flera håll. Spelare har hyllat och sågat. Experter och andra tränare har gjort detsamma. Nu talar Svennis själv ut i tidningen The Observer.

- Jag tycker att vi gjorde ett ganska bra jobb. Självklart var det tillfällen då det inte gick så bra. I de stora turneringarna åkte vi ut mot Brasilien i Japan - och jag vet fortfarande inte hur Ronaldinho gjorde det där målet (2-1-målet), om han slog en crossboll eller vad han gjorde - och två gånger åkte vi ut mot Portugal på straffar. Och om man missar tre eller fyra straffar så går man inte vidare och det var tyvärr det vi gjorde, säger Svennis.

Walcott - rätt beslut

Eriksson försvarar sitt överraskande beslut att ta med 17-årige Theo Walcott till VM i Tyskland.

- Det var ett bra beslut, det var det rätta beslutet. Det är bra för England, det är bra för Walcott, det är bra för framtiden. För var finns de andra bra engelska anfallarna? Var finns de? Jag vet inte, säger han.

Det finns en sak som Svennis ångrar - att han inte tog med en sportpsykolog till VM i Tyskland i somras.

- Jag kanske skulle ha gjort det, inför straffavgörandet. Jag tror att det där kommer mer och mer. Jag vet att många Premier League-klubbar jobbar med en (psykolog).

Svensken passar också på att ge engelsk media ytterligare en snyting.

Sågar pressen

- Pressen bygger upp hela landet inför en stor turnering och vi har redan vunnit innan turneringen ens har startat och det är självklart inte bra.

Eriksson menar trots det att England kunde ha vunnit VM i Tyskland.

- Vi borde inte ha förlorat mot Portugal. Vi startade turneringen sådär, men vi gick vidare och spelade bättre och bättre. Och jag tycker inte att vi var sämre än Italien eller Frankrike. Vi nådde bara kvartsfinalen, men vi hade ett väldigt, väldigt bra lag.

Sedan han lämnade England har Svennis kopplats samman med en mängd olika klubb- och landslag. Det råder ingen tvekan om att han vill tillbaka.

- Jag älskar det. Jag saknar det. Stressen av att sitta på bänken och försöka vara smartare än den andra bänken, det är fantastiskt.

Straffbart – här är Englands trista svit

Daniel Sjöberg