... för snart åker ni ner

"Måste satsa för att etablera sig"

FOTBOLL

Brommapojkarna tänker hålla i slantarna. Det blir en försiktig satsning, men frågan är om det räcker?

- Ska man etablera sig i allsvenskan så måste man satsa, säger Kalmar FF:s tränar Nanne Bergstrand.

BP blir nästa års lågbudgetlag i allsvenskan. Det brukar betyda nedflyttning.

Men 15 mil norrut finns laget som ger BP hopp.

För två år sedan gick Gefle upp - och klarade sig kvar med små resurser.

Rådet: Satsa. Nanne Bergstrand har åkt hiss mellan superettan och allsvenskan i sina klubbar. Rådet till BP – våga satsa.

Han har själv varit med om att åka hiss mellan högsta och näst högsta serien. Men när Nanne Bergstrand tog upp Kalmar FF inför säsongen 2004 så bestämde sig klubben för att satsa. Man lade stora pengar på att bland annat köpa in spelare som Dedé Andersson. Han vet vad som krävs för att bli en allsvensk klubb att räkna med.

- Bara för att man har tagit sig till allsvenskan så betyder det inte att man kommer att hänga kvar. Vi bestämde oss för att satsa och det fanns också en tydlig strategi inför framtiden, säger Nanne Bergstrand.

Kommer att ligga lågt

Brommapojkarna kommer att ligga oerhört lågt i sin satsning inför nästa säsong. Klubben omsätter i dagsläget drygt 6 miljoner kronor och räknar med att omsätta runt 10 miljoner i allsvenskan. Det kan till exempel jämföras med Västra Frölunda som år 2000 omsatte minst av alla lag i allsvenskan, 11 miljoner kronor.

- Vi har en tillräckligt bra trupp för allsvenskan och spelarna kommer att utvecklas ännu mer nästa säsong. Vi tror på det lag vi har. Det blir på sin höjd ett par nyförvärv. Det är inget måste att köpa etablerade namn, säger klubbdirektören Ola Danhard.

Nanne Bergstrand ger Danhard rätt till en viss del.

- Det behöver

inte vara kända namn, men man måste ha spetskvalitet i truppen. Utan det så klarar man sig inte.

Som en jämförelse har till exempel Gefle en spelare som René Makondele.

- Det kan gå någon säsong i allsvenskan utan att man satsar, men ska man etablera sig så måste det finnas resurser. Det är oerhört svårt att lyckas om man inte har de ekonomiska förutsättningarna, säger Bergstrand.

En ekonomisk lilleputt

Brommapojkarna är en ekonomisk lilleputt, till och med med allsvenska mått. Klubben jämför sig med Gefle, men faktum är att Gefle hade en omsättning på nära 10 miljoner sista året i superettan. Den här säsongen omsatte man 22 miljoner kronor. Det är en stor omställning som väntar BP om man ska likna en allsvensk klubb även ekonomiskt. Arbetet börjar i dag.

- Det har varit en jättehärlig dag och i kväll ska vi glädjas. Men redan i morgon (läs: i dag) är det verkligheten som gäller igen. Jag ska vara med i TV4 kvart över nio och sedan är det möte hela dagen inför nästa säsong, säger Ola Danhard.

Brommapojkarna har påbörjat sin försiktiga vandring, men trots den allsvenska statusen lär de rödsvartrandiga trots allt mer likna en superettanklubb än en allsvensk dito.

- Men har man tagit sig till allsvenskan så förtjänar man sin plats och med tanke på att bara ett lag åker ur så är det ändå kanske gynnsamt läge, säger Nanne Bergstrand.

Så gjorde Gefle – så gör BP

Markus Eriksson, Daniel Sjöberg