Schelin vann Diamantbollen

FOTBOLL

Skadorna höll på att förstöra karriären.

Men när Lotta Schelin äntligen fick vara skadefri spelade hon till sig Diamantbollen.

– Hur kul som helst. En dröm, helt sjukt, jublar 22-åringen som är damfotbollens svar på Zlatan Ibrahimovic

Juryns motivering säger mycket om Lotta Schelin. Hon tilldelas Diamantbollen, priset till Sveriges bästa fotbollsspelare på damsidan, för ”en sällsynt kombination av artisteri, effektivitet och utstrålning som sprider glädje i laget och hos publiken men förbryllar motståndaren”.

Lotta Schelin spelar fotboll med ett leende, för hon vet att hon lika gärna kunde fått stå vid sidan av planen.

Hennes långa gängliga kropp, 178 centimeter, har inte alltid hängt med viljan att spela. Det högg till i ryggen varje gång snabba Schelin skulle sträcka ut sina långa ben och för fyra år sedan fick Schelin beskedet att hon troligen inte skulle kunna syssla med elitidrott.

Överbelastningsskador

– Det var en sjukgymnast som såg att jag hade överbelastningsskador och han trodde att jag kanske inte skulle kunna spela igen, säger Schelin till TT.

Men bolltalangen från Göteborgsförorten Kållered gav aldrig upp, trots att skada efter skada följde:

Virus och ljumskar störde under OS 2004.

Lårkaka och förkylning hämmade under EM 2005.

Nu har styrketräning stärkt kroppen – och fri från smärtor har Schelin vuxit ut till en stjärna.

– Det gör jättemycket att man får vara skadefri. Jag har haft lite problem under åren, nu har jag haft lite kontinuitet och då har jag utvecklats.

I årets damallsvenska gjorde hon nästan hälften av Göteborgs mål, 21 av 44. Med den noteringen vann hon skytteligan, ett mål före Umeås brasilianska, Marta.

– Det har bara flutit på. Jag har ju missat mål också, men jag har skapat så pass mycket så jag kunnat sätta så pass många ändå. Sedan har jag bra lagkamrater som spelar fram – jag har fått många passningar från Salina Olsson.

Fem mål i landslaget

I landslaget gjorde Schelin fem mål på tolv landskamper och var en av huvudanledningarna till att damlandslaget spelar VM i Kina nästa år. Håller kroppen ihop kan Lotta få sitt stora internationella genombrott då. Redan inför EM förra året såg Danmarks förbundskapten Peter Bode en blivande storstjärna och jämförde Schelin med Zlatan Ibrahimovic: ”Närmare en kvinnlig Zlatan kan man inte komma”, tyckte Bode.

– Det finns mer olikheter än likheter, men jag förstår vad han menar. Jag är ju också lite längre än medellängd och har ganska hyfsad teknik. Men Zlatan är ju inte dålig, så det är klart att man tar åt sig, säger Schelin.

I både klubblaget och landslaget har hon de senaste åren pendlat mellan rollerna som yttermittfältare och forward. Förutom Diamantbollen fick hon ytterligare två priser vid Fotbollsgalan, dels som Årets anfallare, dels som Årets skyttekung.

– Jag har utvecklats i rollen som anfallare. men samtidigt känner jag att yttermittfält också är skitroligt. Det är flängandet fram och tillbaka som är jobbigt.

Lotta Schelin vet kanske inte sin plats.

Men hon var bäst ändå under 2006.

TT